Ангел Кунчев: Координиращ орган на борбата с Covid-19 трябва да има

Снимка: МС, архив

Колективният имунитет е постижим през август, смята той

"Координиращ орган на борбата с Covid-19 трябва да съществува, защото епидемичният процес продължава и трябва да се вземат решения". Това обясни пред БНР главният държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев, член на разформирования вече Национален оперативен щаб (НОЩ). 

Той обясни, че никой не го е питал дали да го включи в щаба, както и никой не го е уведомявал дали НОЩ да бъде закрит:

"Като експерти ние си вършим работата, а политиците са тези, които трябва да решат кой в какъв формат и с какво участие трябва да действа".

По думите му работата на щаба е била да вижда нещата от всички страни и да преценява как да има баланс, за да може с най-малко поражения за икономиката да има и най-малко жертви от Covid-19.

"Ще препоръчам забавяне на разхлабването на мерките, защото избързаме ли с това - неминуемо ще има отражение на заболеваемостта", категорично заяви той и уточни, че ще препоръча предстоящата стъпка на отваряне на нощните заведения да не бъде предприета.

"България се движи по ръба на бръснача и то доста успешно", коментира той и обясни, че високата смъртност е и заради лошия здравен статус на българите - инфаркти, инсулти, затлъстяване и т.н. 

Доц. Ангел Кунчев съобщи, че днес, 18 април, заболеваемостта вече е под 500 на 100 000, изчислено на седмична база.

Колективният имунитет е постижим през август, смята той:

"Проблемът с количествата ваксини е решим до две седмици, но другият проблем ще е с желаещите да се ваксинират, защото по това никога не сме били напред в класациите".

Според него е наложително да се разработи и да стартира кампания с точни и ясни послания, за да бъдат добре информирани гражданите за ползите от ваксините.

Той определи насочването на процеса на ваксинацията към общопрактикуващите лекари като най-правилния вариант. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK