СЮЗО обяви препоръки срещу рисковете при сезонна работа в чужбина

Атанас Камбитов, снимка: Infomreja.bg, архив

Сдружението на югозападните общини /СЮЗО/ с председател кмета на Благоевград Атанас Камбитов обяви препоръки за избягване на рисковете за всички български граждани, които търсят сезонна работа извън страната.

През летните месеци много българи търсят възможност за сезонна работа в чужбина, но съществуват редица фактори, които водят до кризисни ситуации във вреда на работещите. Случаите на измамени сезонни наемници зад граница от недобронамерени посредници или  работодатели зачестиха в последните години.

Затова и сдружението, под председателството на Камбитов, инициира разработването на полезни съвети и препоръки към българските граждани, заминаващи на сезонна работа.

На първо място всеки, който търси сезонна работа зад граница, трябва да проучи внимателно лицата, които я предлагат.

Фирмите, които могат да извършват посредническа дейност или да осигуряват временна заетост, се вписват в регистри на Агенцията по заетостта. Страницата на институцията е достъпна в интернет пространството на адрес: www.az.government.bg. От агенцията са посочили и друг адрес, на който може да се проверят условията за живот и труд в отделните държави: http://eures.bg/conditions.asp?id=3.

Гражданите преди да заминат задължително трябва да проверят лицето, което им предлага  работа, дали фигурира в тези  списъци. Трудовият договор да бъде подписан на български, както и на официалния език на страната на работодателя.

Посредническите агенции не трябва да вземат такси от търсещите работа лица за предлаганите от тях посреднически услуги.

В никакъв случай не предоставяйте личните си документи на непознати лица!

Председателят на СЮЗО съветва задължително търсещите работа зад граница да разполагат с контактите на институциите, които биха могли да им съдействат при проблем, както и на българските посолства или консулства в съответната страна.

Ако попаднете в беда или рискова ситуация, се свържете с горепосочените органи или компетентни местни власти! От Ситуационния център на МВнР са предоставили телефонни  номера за връзка: +359 2 948 24 04; +3592 971 38 56 и e-mail: [email protected].

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK