Ангел Попов: Променяме начина на обучение, изпитите и контрола на младите водачи

Снимка: МТ

Променяме начина на обучение, изпитите и контрола на младите водачи. Това заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ангел Попов по време на днешната конференция „Заедно за по-безопасни пътища“, организирана от Съюза на българските автомобилисти. По думите му тези въпроси са залегнали в разделянето на Закона за движението по пътищата и създаването на два нови закона – Закон за водачите на превозни средства и Закон за пътните превозни средства, както и нормативната уредба към тях.

Ангел Попов изтъкна, че от повече от една година работи съвременна система за контрол на теоретичните изпити, т.нар. „бели стаи“. Той допълни, че драстично са намалели опитите за нерегламентирано взимане на изпити, като се забелязват отделни случаи, при които лица с фалшиви лични карти се явяват вместо конкретни кандидати. „За да се справим с този проблем, сме оборудвали изпитващите със специални средства за разпознаване на фалшивите лични карти. Предстои да свържем нашата системата с тази на МВР, така че при сканирането на личната карта автоматично да се проверява дали е фалшива“, каза още заместник-министърът. Работи се и по промяна на изпитните въпроси, като планираме да намалим броя на въпросите и да въведем втора част на изпита, в която да има видео казуси, които да тестват реакцията на изпитваните, заяви още той.

По отношение на пунктовете за технически прегледи, заместник-министър Ангел Попов обяви, че контролът е затегнат и на много пунктове са наложени санкции, а други са затворени. Основните нарушения са неправомерно преминаване на технически неизправни автомобили и допускане на такива с неплатени данъци. ИА „Автомобилна администрация“ започва да анулира удостоверенията за техническа изправност, издадени в нарушение. Заместник-министърът заяви още, че в част от пунктовете се подменят камерите за видеонаблюдение с по-добри и се инсталират допълнителни, като това ще обхване всички.

„Със създаването на Закон за пътните превозни средства за първи път създаваме регистър на всички автосервизи в страната“, каза Ангел Попов. Той допълни, че в новия закон е заложено сервизите да дават гаранция за извършените ремонти, да е ясен произходът на частите, които се влагат, така че автомобилите да излизат на пътя технически изправни.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK