503 евродепутати приветстват присъединяването на Сърбия към ЕС

Снимка: News.bg

Сърбия трябва да приведе външната си политика, в т.ч. политиката си по отношение на Русия,  в съответствие с тази на ЕС, докато Косово трябва незабавно да осигури либерализиране на визовия режим.

В четвъртък Европейският парламент прие две резолюции, които дават оценка на последните усилия на Сърбия и Косово за доближаване към ЕС и възможното им бъдещо членство.

Сърбия

В доклад приет с 503 гласа „за“, срещу 85 гласа „против“ и 47 „въздържал се“, евродепутатите приветстваха продължаващата ангажираност на Сърбия по пътя на интеграция към Европейския съюз и призоваха за активно популяризиране на това стратегическо решение сред сръбската общественост. Те също подчертаха усилията на страната за нормализиране на отношенията със съседно Косово и подкрепиха диалога, подпомаган от ЕС, като рамка за постигане на всеобхватно споразумение за нормализиране на отношенията.

Евродепутатите същевременно отбелязаха неотдавнашния дебат относно възможната размяна на територии между Сърбия и Косово, като подчертаха, че постигането на етническа хомогенност не трябва да бъде целта в региона. Те смятат, че всякакво бъдещо споразумение би било приемливо само ако отчита цялостната стабилност на региона, както и международното право.

Евродепутатите настояват сръбските власти да засилят усилията за реформи в областта на правовата държава, в борбата с корупцията и  организираната престъпност, както и да продължат реформата на държавната публична администрация за гарантиране на нейния неутралитет. Сърбия трябва също така да постигне по-голямо съответствие с външната политика и политиката на сигурност на ЕС, включително по отношение на Русия, както и с тази в рамките на ООН.

Косово

Евродепутатите приветстват законодателните актове, приети в рамките на Европейската програма за реформи на Косово, но отбелязват с безпокойство липсата на консенсус между политическите партии и продължаващата поляризация, която засяга неблагоприятно провеждането на устойчиви реформи.

За по-нататъшното доближаване на Косово до  ЕС,  е жизнено важно незабавното либерализиране на визовия режим. Евродепутатите приветстват потвърждението на Комисията относно изпълнението на критериите за либерализиране на визовия режим. Въпреки това съществуват опасения относно недостатъчното финансиране за съдебната система, широко разпространената корупция, елементите на обсебване на държавата от частни интереси, неправомерното политическо влияние и правото на справедлив процес, които трябва да бъдат адресирани отвъд напредъка по постигане на изискванията за визовата либерализация.

Резолюцията отбелязва, че пет държави членки на ЕС все още не са признали Косово и ги приканва да направят това, подчертавайки, че това би имало благоприятно въздействие за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия. Текстът беше приет с 393 гласа „за“, срещу 139 гласа „против“ и 71 „въздържал се“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK