Скоростен влак ще вози радомирци до София за 30 минути

Снимка: Община Радомир

До края на тази година трябва да се извърши избор на изпълнител, който ще изгражда трасето Перник - Радомир

Радомирци ще пътуват за 30 минути до София през 2027 г. Тогава трябва да стане факт в завършен вид новата високоскоростна отсечка София – Перник – Радомир. Така разстоянието София – Радомир, което сега се взема по разписание за около час и десет минути, ще бъде съкратено на 30 минути.

Това увериха Любомир Петров, представител на фирмата – проектант на трасето - Консорциум ДЗЗД „НЕТ-ИТАЛФЕР-ИКЮИ“, както и Катя Тодорова от Национална компания “Железопътна инфраструктура”, които присъстваха днес на заседанието на Общински съвет – Радомир.

Днес местният парламент изрази съгласие с предвижданията на подробния устройствен план за изменение на план за регулация и застрояване, изработен като част от комплексен проект за инвестиционна инициатива за обект “Модернизация на жп линия София-Перник-Радомир”, с който ще бъде променено предназначението на част от имоти, отредени за озеленяване.

"Железопътната линия ще бъде модернизирана, което означава, че следата на линията ще се запази, но на практика инфраструктурата ще бъде изцяло нова, за да се осъществява скоростното движение на влаковете. Влаковете ще се движат двойно по-бързо, с максимална скорост до 160 км в час", допълни Петров.

До края на тази година трябва да се извърши избор на изпълнител, който ще изгражда трасето Перник - Радомир, а догодина е предвидено да започнат процедурите по отчуждаването на имоти, както и самото строителство. Двете отсечки Перник – Радомир и София – Перник трябва да бъдат изцяло завършени и пуснати в експлоатация до 2027 г. Предвидено е да бъде изграден и железопътен надлез за автомобили.

Петров и Тодорова увериха общинските съветници, че по време на строежа на високоскоростната линия, няма да бъдат създавани затруднения за гражданите, които използват железопътен превоз, и ще бъде направено всичко възможно да не се прекъсва превозът на хора и товари.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK