500 от Югозапада казаха „не” на президентското вето и блокираха Е-79

снимки: infomreja.bg

Над 500 жители на Банско, Разлог, Добринище, Якоруда и Благоевград блокираха за двайсетина минути движението по главен път Е -79 в знак на протест срещу действията на екоактивистите, които се обявиха срещу промените в Закона за горите.

Днес те се събраха на изхода на Симитли, развяха българския трикольор и издигнаха лозунги с надписи "Бойко, не се поддавай на зелената мафия", "Ние сме срещу екологичния рекет" и "Ние подокрепяме закона за горите".

Мирното шествие на жителите бе подкрепено и от членовете на Националната гражданска коалиция "Природата за хората и регионите". "Обичаме природата, но само разумните инвестиционни проекти ще я осмислят и ще й дадат съдържание", обяви председателят на сдружението Филип Цанов.

Протестиращите се обявиха срещу наложеното вето на президента Росен Плевнелиев върху промените в Закона за горите. Те настояха за незабавна промяна в плановете за управление на националните паркове у нас, защото са създадени преди повече от десет години и са морални остарели. Освен това поискаха ревизия на нормативната уредба, която пречи на инвестициите в планинските селища.

Депутатът от ГЕРБ Любен Татарски също се присъедини към шествието. Той пристигна в компанията на кмета на Разлог Красимир Герчев. Народният представител обясни, че контрапротестът на хората от Пиринско има чисто принципна позиция, защото промените в Закона за горите не касаят конкретно Банско, Разлог и Пирин планина, но засягат всички малки планински общини.

"Сигурен съм, че сред тях има хора, които искрено обичат природата, но те позволяват да бъдат  манипулирани от определени политически кръгове", допълни Татарски.

"Няма нищо страшно ако в планинските селища се изградят малки ски курорти, които ще дадат поминък на местните хора и ще дадат национален доход. Само по този начин ще се осмисли хубавата природа, която имаме", заяви Филип Цанов и допълни, че никъде по света еколозите не хулят собствените си ски курорти, както това се случва у нас. 


В шествието се включиха не само жители на двете планински общини, но и  активисти на младежките структури на ГЕРБ, общински съветници, общински партийни партийни лидери на управляващата партия. Те пристигнаха край Симитли с лични автомобили и автобуси. Контрапротестът се охраняваше от петдесетина полицаи, които регулираха движението, докато траеше блокадата на пътя.

В края на протеста на главния път пристигна и Людмила Манова с десетина привърженици на гражданската организация "СИЛА". "Как не ги е срам да идват тук и да предават България. Чух, че на всеки протестиращ са дадени по 50 лв, за да се включи в шествието. Малките хотели в Банско и Разлог загиват, умряха, семейният бизнес отдавна вече е мъртъв там,  защото големите финансови акули го изядоха. Това ли пазят тези хора?", попита тя.
 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

КОМЕНТАРИ

Бръмбар19:23 - 19.06.2012
благоевградчанин, предполагам, че можеш да четеш - прочети точно какво налагат промените в Закона за горите! Първо - този закон не засяга Пирин, при него действат Законът за защитените територии и Законът за концесиите. Тоест хората от региона НЯМА ЗАЩО да протестират за ветото върху Закона за горите, тяхното бъдеще не се решава от него! Второ - Никой не е против пистите, туристите и т.н. Напротив! Въпросът е, че щеше държавата да губи милиони от несмяната на статута на земята. Тези загубени от народа милиони щяха да облагодетелстват двама олигарси. Искаше се вето, за да не губи народът ни. Има и още, и още, ама него си го чети сам из нета.
благоевградчанин18:50 - 19.06.2012
Какви са тези природотъпаци бе??????Бе гледайте си работата и не се занимавайте с глупости!!!!!!!!!Повече писти повече туристи, повече работни места повече пари, по щасливи хора!!!!!А вие природоглупаци си намерете друг начин да се правите на интерестни!!!!!!!!
цеко дървояда09:51 - 18.06.2012
Хаха. Я ти ни "отвори" очите. Качи ги някъде "архивните документи" и снимките от протеста за сравнение. И после докажи, че ГЕРБ не пращат подстрекатели като на всяко събитие против тях, за да опошлевят усилията на българския народ да се отърве от тях. Защото аз мисля с главата си, а ти мислиш с телевизора си, по който ЦвЦв ти обяснява к'во да мислиш. Ти си признаваш, че си пристрастен фен на ГЕРБ. Аз не съм и не вярвам на никой български политик. Просто мисля със собствената си глава, което явно не е на мода в ГЕРБ.
алкайда01:39 - 18.06.2012
Естествен че ГЕРБ ще реагират това нито е тайна нито се крие . Гнусното е в София където се покриват организаторите ако си по прозорлив ще познаеш в тълпата хора от събитията пред джамията в София и пред домът на Цар Киро . Вгледай се и ще се увериш , има архивни документи и кадри за сравнение възползвай се , разбутай сивото си вещество ако не си пристрастен и ще получиш отговорите .

FACEBOOK