Зад решетките! Холандци внесли 16 тона прекурсори за амфетамини

Снимка: МВР, архив

Гражданите на Кралство Нидерландия Курт М. и Робърт П. остават в ареста, след като днес Апелативният съд потвърди определенията на Варненския окръжен съд, с които е била взета най-тежката мярка за процесуална принуда – задържане под стража, и остави жалбите на двамата чужди граждани без уважение.

Двамата холандци са в ареста от началото на месец юни, след като Окръжната прокуратура във Варна им повдигна обвинение за контрабанда на три вида прекурсори за производството на амфетамини, извършена в периода от 26 януари миналата година до 16 март 2018 г. като продължавано престъпление, в съучастие и чрез използване на неистински документи. Общото количество прекурсори е 16,222 тона, които пристигали на митническия пункт Варна-запад с кораби от Латинска Америка и Китай, декларирани като почистващ препарат за прозорци.

Адвокатите на двамата обвиняеми настояваха за изменение на мерките за неотклонение. Те аргументираха това със заболявания на Курт М. и с факта,  че от 2010 г. той живее в България с постоянен адрес в Бургас и развива собствен бизнес, а Робърт П. има договор за наем на жилище в Бургас, семейство с три деца и бременна съпруга, които живеят в Испания. Според защитниците на чуждите граждани няма реална опасност те да се укрият и да извършат престъпление.

Апелативният съд прие всички аргументи, с които първата съдебна инстанция е потвърдила първоначалния арест на обвиняемите. Двамата са съпричастни към деянието, в което са обвинени, показват събраните доказателства по делото. Престъплението, в което са обвинени, е тежко по смисъла на закона и за него се предвижда наказание „лишаване от свобода" от 15 до 20 години и глоба от 200 000 до 300 0000 лв.

И Курт М., и Робърт П. са осъждани. Към момента липсват доказателства те да са изтърпели наказанията, които са им били наложени. Определенията на Апелативния съд във Варна, с които се потвърждава постоянният арест на Курт М. и Робърт П., не подлежат на обжалване.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK