50-годишен юбилей отбеляза Професионалната гимназия по лека промишленост в Кюстендил

Снимки: Здравка Радичкова

Едно мило тържество на Професионалната гимназия по лека промишленост в Кюстендил събра учители, директори и служители - бивши и настоящи, в местния ресторант "Революшън". Поводът е 50 години от създаването на училището, а датата - 1 февруари, съвпада с рождения ден на патрона й - Владимир Димитров-Майстора.

Замисленото като грандиозно честване в Читалище “Братство“ с рецитал на ученици, с презентация “Училището - преди и сега“ и с участие на поканени гости от Регионалното управление на образованието и представители на ромски организации, се ограничи до поднасяне на венец пред паметника на Майстора от учителския колектив и по-семпло тържество в ресторанта поради грипната ваканция.

Директорът, инж. Венцислав Златков, с кратко слово въведе присъстващите в атмосферата на училището, откроявайки най-същественото в неговата дейност и пожелавайки на своите колеги здраве и бъдещи успехи. Росица Янчева - бивш директор, разказа за постиженията, които в минали периоди са издигнали авторитета и популярността на добре познатото преди Текстилно училище.

Подготвената презентация с участието на група учители показа кадри от училищния живот от неговото създаване в 1968 г. като ПТУ по текстил за специалността „Предачеството“, а по-късно за изучаване и овладяване на професиите: „плетачество“, „обувно производство“ и „шлосер-монтьори“ до сегашното й обособяване като Професионална гимназия със значими и търсени професии на „моделиер-технолог на облеклото“, „оператор в производството на облекло“ и „шивач“, както и професията на „фризьор“, харесвана не само преди, но практикувана и сега в Клуба по интереси.

Сладки приказки и спомени, богат обяд с усмивки и наздравици, кръшни хора и снимки за бъдещите албуми бяха част от следобедната волна програма на това запомнящото се тържество в 50-годишната история на училището.

Мотото "Бъдещето принадлежи на тези, които се подготвят за него днес" като лайтмотив и щафета поемат младите учителски кадри, за да подготвят талантливи конструктори, моделиери и технолози, превръщащи професията в изкуство и създавайки един красив свят с по-щастливи хора.

Здравка Радичкова - бивш учител в училището

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK