50 000 лв. глоба, ако горим нерегламентирано отпадъци

Снимка: Infomreja.bg

Община Банско предупреждава жителите за наредбата

Община Банско информира всички жители, че във връзка с предстоящия отоплителен сезон, Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ предприема превантивни мерки и засилва контрола по спазване на нормативните изисквания за недопускане на нерегламентирано изгаряне на отпадъци.

Особено внимание ще се обръща на нерегламентираното изгаряне на:

-Излезли от употреба гуми;
-Отработени масла;
-Отпадъци от текстил;
-Дървени дограми и други лесно запалими материали, тъй като това е процес, при който се отделят вредни емисии в атмосферата, които са канцерогенни.

Съгласно Наредбата за изискванията за третиране на излезли от употреба гуми се забранява изоставянето, нерегламентираното изхвърляне или друга форма на неконтролирано обезвреждане, както и изгарянето им с изключение на случаите, в които лицата притежават съответното разрешение.

Съгласно Наредбата за отработените масла и отпадъчните нефтопродукти се забранява третирането, в това число изгарянето на отработени масла и отпадъчни нефтопродукти, по начин, водещ до превишаване на установените норми за допустими емисии на вредни вещества в атмосферния въздух.

Съгласно нормативната уредба се забранява нерегламентираното изхвърляне, изгаряне, както и всяка друга форма на нерегламентирано третиране на строителни отпадъци.
Третирането и транспортирането на строителните отпадъци се извършва от лица, имащи право да извършват дейности с отпадъци въз основа на писмен договор.

При констатиране на нерегламентирано изгаряне на отпадъци от страна на физически лица, санкцията, която се налага, е в размер до 5000лв. Еднолични търговци или юридически лица, които нерегламентирано изгарят или извършват друга форма на нерегламентирано третиране на неопасни отпадъци / излезли от употреба гуми и употребявани дрехи/ се наказват с глоба от 1400 до 4000 лева.

Имуществена санкция в размер от 10 000 до 50 000лв. се налага на еднолични търговци или юридически лица, които изхвърлят опасни отпадъци на неразрешени за това места и/или нерегламентирано изгарят опасни отпадъци / отработени масла и отпадъци като стъкло, пластмаса и дървесина, съдържащи или замърсени с опасни вещества, както се класифицират боядисаните дограми/.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK