Служители на ЮЗДП залесиха 4 дка на мястото на изсъхнала гора край Дупница

Снимки: ЮЗДП

Засаждането се извърши с контейнерни фиданки от черен бор

4 декара нови горски площи по склоновете на планината Верила, в района на „ДГС Дупница”, залесиха днес служители от централно управление на Югозападното държавно предприятие. Студеното време и мокрият сняг създадоха временни затруднения при придвижването до обекта в землището на дупнишкото с. Крайници, но не попречиха на ентусиазма и усърдието на екипа да помогне за възстановяване на изсъхнала през 2016 г. бялборова култура, нападната от върхов корояд.          

На предварително подготвените ръчно тераси, с помощта на моторни свредели и мечове на Колесов, мъжете издълбаха дупки. Засаждането се извърши с контейнерни фиданки от черен бор, който е сухоустойчив вид. Фиданките със закрита коренова система имат висок процент на прихващане. Затова експертите са убедени, че след време на мястото ще израсте смесена гора от зимен дъб, цер, бял и черен бор, която ще устои на климатичните промени.

Утре нови 4 декара гори ще залесят служители на ЮЗДП в землището на с. Росоман, на територията на „ДГС Сливница”. Общо 150 дка горски площи в районите на „ДЛС Дикчан”, „ДГС Дупница” и „ДГС Сливница” поеха ангажимент да залесят служителите от всички териториални поделения и централата на ЮЗДП тази пролет. Инициативата е по повод Седмицата на гората и 10-годишния юбилей от създаване на предприятието. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK