50 000 фиданки ще залесяват служителите на ЮЗДП за 10 години от създаването на предприятието

Снимка: ЮЗДП

Засаждането на дървета от горските служители в края на март поставя началото на поредица от доброволчески инициативи

50 000 контейнерни фиданки ще залесят тази пролет служителите на централно управление и териториалните поделения на Югозападното държавно предприятие. Инициативата е на ръководния екип на ЮЗДП, а повод е 10-годишнината от създаване на предприятието и предстоящата Седмица на гората 2021.

Залесяването на площ от общо 150 декара ще се извърши с фиданки в контейнери, произведени с първата и засега единствена в България автоматизирана поточна линия в разсадника в с. Локорско, доставена от ЮЗДП по европейски проект. Дръвчетата от черен бор ще бъдат засадени върху ерозирани, сухи и бедни горски терени, които са подходящи за този дървесен вид.

Домакини на акцията са три териториални поделения на ЮЗДП. В „ДЛС Дикчан” в залесяването на 50 дка нови гори участие ще вземат служителите от стопанствата по поречието на р. Места - Белица, Гоце Делчев, Гърмен, Дикчан, Елешница, Места, Катунци, Разлог и Якоруда. Други 50 дка площи, освободени след санитарна сеч поради нападение от корояд, ще бъдат залесени в района на „ДГС Дупница”, където ще се включат всички служители на централно управление и стопанствата в Благоевград, Витошко-Студена, Дупница, Земен, Кресна, Кюстендил, Невестино, Осогово, Радомир, Рилски манастир, Петрич, Сандански, Симитли и Струмяни. В „ДГС Сливница” в облагородяването на трудни терени в землището на с. Пищене ще се включат служители на горските и ловни стопанства в Арамлиец, Белово, Брезник, Елин Пелин, Етрополе, Искър, Ихтиман, Кричим, Пирдоп, Самоков, Сливница, София, Тетевен и Трън. 

Засаждането на дървета от горските служители в края на март поставя началото на поредица от доброволчески инициативи, в които по традиция активно се включват ученици, фирми и неправителствени организации. Целта е възстановяване на увредени гори от природни нарушения и увеличаване на горското покритие на територията на ЮЗДП.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK