Отпускат 12 млн. лв. за възобновяване на изгорените в Кресненско гори

Снимка: Infomreja.bg

Стартира приемът на проектни предложения по две подмерки на Програмата за развитие на селските райони, касаещи възстановяването на щети по горите от горски пожари, природни бедствия и катастрофични събития и предотвратяване на нови такива.

И по двете процедури са отделени средства за териториите в Кресненското дефиле, които бяха засегнати от големите пожари през миналото лято, съобщават от Областен информационен център - Благоевград. С проекти за възстановяване на опожарените гори там и превенцията им за в бъдеще могат да кандидатстват общините Симитли и Кресна и Югозападно държавно предприятие.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ е 33 363 992 лв. Целевия бюджет, определен конкретно за общините Симитли, Кресна и Югозападно държавно предприятие е в размер на 8 801 100 лева. Проектите по тази процедура могат да бъдат на стойност от 4 889 лв. до 2 933 700 лв.

Проектите за намаляване на опасността от горски пожари трябва да се изпълняват в горски територии, класифицирани с висок и среден риск от горски пожари. Допустими по тази процедура са кандидати, които към датата на подаване на проектното предложение са физически лица, еднолични търговци, юридически лица и местни поделения на вероизповеданията, собственици на горски територии, общини, собственици или стопанисващи горски територии, държавни предприятия по смисъла на чл. 163, ал. 1 от Закона за горите, стопанисващи или управляващи държавни горски територии, лесозащитни станции към Изпълнителната агенция по горите и регионални дирекции по горите.

Дейностите, които ще получат финансиране, включват създаване, подобряване и поддръжка на противопожарна инфраструктура, изграждане/подобряване на водоизточници за борба с пожарите, строителство/подобряване на наблюдателни пунктове за борба с пожарите. И още - закупуване на комуникационно оборудване и средства за наблюдение на горски пожари, вредители и болести, изграждане и подобряване на горски пътища и предотвратяване и ограничаване на разпространението на вредители и болести.

Общият размер на безвъзмездна финансова помощ е 15 646 400 лв. И тук също има средства, отредени специално за инвестиции в горите на територията на общините Симитли и Кресна. По тази подмярка те са в размер на 3 129 280 лв. и за тях могат да кандидатстват както двете общински администрации, така и Югозападно държавно предприятие. Минималният размер на разходите за едно проектно предложение е 1 955 лв., а максималният - до 1 955 800 лв.

Допустимите за финансиране дейности по подмярка 8.4 са почистване на площи в гори, пострадали от пожари, природни бедствия, катастрофични събития, болести и вредители, с цел тяхното изкуствено възобновяване, презалесяване на пострадалите гори, в това число изготвяне на технологичен план за залесяване, почвоподготовка, закупуване на залесителен материал, транспорт и временно съхранение на залесителния материал, засаждане на фиданките или засяване на семената.

Крайният срок за подаване на проектни предложения по подмерки 8.3 и 8.4 на ПРСР изтича в 17.30 часа съответно на 22 и 20 август 2018 г.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK