5-годишно банскалийче: Вие сте смели българи! (ВИДЕО)

Снимка: Infomreja.bg

Звънци, камбани, дух и вяра... защото сме силни

Мила Пицина на 5 години поздрави всички банскалии и им даде кураж с думите: „Вие сте смели българи“.

Пред камерата на родителите си Мила рецитира стихотворение по случай Първа пролет, а завършекът бе уникален именно с това, че детето най-искрено и чисто изказа своята подкрепа към съгражданите си, както и гостите на Банско.

Днешния неделен ден в града продължава да е все така тих и мирен, липсват нарушения на ред, лисват и нападки – всъщност това е формулата за добро съжителство между хората, но както мъдрият народ е казал „Питай патило, а не старило“.

Банско „изпати“ – и днес, минавайки почти седмица от налагането на карантина, вече не се търсят виновни. Това не са нито чужденците, нито сезонните работници, нито местните. Ако в първия ден английските туристи понесоха косвено яростта на банскалии, то днес вече няма такива чувства, защото и няма повод за тях. Пред „ръцете“ на курорта са минали толкова националности, толкова души, че хипотезата от къде е дошла заразата вече не е актуална тема.

Прекрасно е, че д-р Румен Пандев „дарява“ на съгражданите си знанията на медицината и предлага безплатни онлайн консултации.

Ето както съобщи докторът:

Скъпи Банскалии,

Можете да пишете до групата лекари, готови да Ви окажем безплатно on line медицинска помощ! В момента разполагаме със следните специалисти:

Проф. Румен Пандев (УБ "ИСУЛ"- Ендокринен хирург),

Доц. Мартин Крупев ( УБ "Александровска" - Рентгенолог)

Д-р Валери Кюлев (УБ "Аджибадем"- УНГ специалист)

д-р Методи Секуловски (УБ "Лозенец"- анестезиолог, реаниматор)

д-р Мирослав Зашев (УБ "Лозенец"- обща хирургия)

д-р Моника Секуловска (УБ "Лозенец"- гастроентерология)

Скоро ще допълним профила на групата и с други специалисти!

От своя страна собственикът на хотел „Регнум“ показа повече от благородство с приготвянето на храна за нуждаещи се.

Социалният патронаж не е подвил крак, ръководството на Общината – също.

Банскалии борят вируса и със смях. 

Дойде ми се фного пустата корона,
та решиш и я
сус рими да я гона.
Ама за начало, за да дойде музата,
дваш триш сус рачьия напънишь си бузата.
Ех, та като чьипне пуста кръв горешча,
да се моли Ковидо ич да ме не срешча.
Та нали сме джанам люти банскалии,
боликата чье гоним с вина и рачьии.
Та нали сме джанам люти македонци,
заразата чье трепем с камбани и сус звонци.
За да я преборим иска дисциплина,
банскалии сме сегна сговорна дружина.
Наванка от кашчи да се не излзи
Молете се горешчо
Бог да ни опази!

Живко Кърпачев

***

В банско вече е страшно
насекаде е пусто и прашно
болест страшна зе та дойде
и куд нас мешка си найде.

Айде сега всеки във вкъщи!!!
И никой да се не мръщи
1 месец под карантина
надъго че помним таа картина.

Входове и изходи, кафета, дискотеки,
че работаа само магазини и аптеки
По телевизиата наставления кажаа,
Банскалий накажааа

По пате нема вече живи
сички в кащи се са скрили и запили
А кой по пате се фного шета
че яде конско от ченгета.

Секой с маска, страх голем
Така се решава тоо проблем
ма проблемо е друг и секой знае
че вече леб не може да се нае.

Паника голема зе да настава
Последните пари, за хартия се дава
А в магазините по еден да се флаза
Да не не фане таа зараза!

Банскалиилй, от отдавна си итруваа,
Решение за сичко тия найдуваа
сички са кротчи, никой не мрънка
стане ле 7 сус звънци се дрънка

Ниа сме силни, и тава че мине
вардете само некой да не истине.
по патишчата фного не одете
в кащите си седете.

Живи и здрави, пите да има
още малко и кафета че одима,
чувайте се, сичко че се опрай
и в the Club па че сме хай....!

Автор: Панталей Мицин

Традицията с дрънкането на звънци се запазва. Всяка вечер в 19 ч. от терасите звучат чанове, силни, тежки, гласовите – също като банскалии.

А църковните камбани… ах, камбаните – за тях само ще разкажем историята как да стигнали до Банско и какво са преживели. Те са надеждата, че ще пребъдем – напук на една болест, която се оказа благосклонна към банскалии и за щастие, въпреки първоначалните съмнения – не зарази никого.

„Камбанарията и часовниковата кула са единстени по рода си в България...Факт е, че той (Григор Благов Доюв) ни е завещал образец на архитектурно творение..." четем в Сборника на БАН от 1951 г.

Часовниквата кула е емблема на град Банско. Почти на всеки източник на информация на корицата си има изобразена кулата, присъстваща и на герба на града.

15 години след смъртта на Лазар Голев (Герман) банскалии прославят Димитър Доюв – Глигата (Глигата е роден през 1810 г. Занаятът научил от дядо си Димитър Коюв), който поставя началото на строежа на камбанарията заедно с Лазар Глушков. Строежът продължава от 1862 до 1865 г., за което говори надписът върху вградените камъни на четирите страни на кулата, намиращи се над кръглите отвори. А уста Глигата умира като столетник (на 108 г.) през 1909 г.
Когато започнало изграждането на кулата, Доюв наредил от източната страна на черквата да се засеят 6 тополи, който днес липсват.

Архитекрурната забележителност съчетава черковна камбанария и градски часовник. Мястото на кулата е в североизточната част на двора на църквата, до камнния зид.

„Лето 1856. Спомоществование за саато. Определени от общината г-н Костадин и г-н Боян да собираа от народолюбивите братя сърдечното даване и да им бъде за здраве, и за спасение, и за вечен спомен.”

Кулата е във форма на правилна четириъгълна пирамида без никакви орнаменти по нея. Основата ѝ е квадрат 5,25 на 5,25 метра, дебелина на стените 1,20 метра. Тя се издига на вискочина 30 метра. Изкачването по нея се осъществява от вътрешна стълба със седем крила, осветени от тесни процепи в зидарията (мазгали, бойници).
Два корниза ограничават стаичката на часовника и разделят цялото тяло на три неравномерни части. Първата и най-широка част (15 м.) е с остри ръбове, втората часовникова част (2,60 м) е със заоблени ръбове и третата сводеста част (6 м) е с калемни такива. Дебелината на стените в най-горната част е 80 см. Тя е отворена от четирите страни с 4-метрови каменни арки, които дават възможност звукът от камбаните да се разнася по-добре. Четирите сводести арки са скопчани с дебели железни шини.

Покривът е слабонаведен и с извити краища на турски керемиди, които красиво поръбват стрехите. Над покрива се издига купол, които е ажурена 6-стенна постройка с шест сводести отвора, а покривът на купола – къдрав от дванадесетте триъгълни покривни плоскости, покрити с дебела цинкова ламарина. Той завършва с муров кръст с позлатен гръмоотвод отгоре.

Кулата е изцяло изградена от кръгли камъни, които в ъглите са цели блокове, а в средата са по-дребни.

В подземието на кулата има правоъгълна врата, обкована с желязо, която води в огнеупорен склад, осветяван от два мазгала. В него се съхраняват парите и даровете на черквата. Също през масивна желязна врата се влиза в кулата. Горе под свода над чардака високо са окачени 4 камбани, наредени по големина и тоналност, изработени с прибавка от сребро за ечене.

Средната част на кулата, между два корниза, представлява стая с четири кръгли отвора с диаметър 75 см. При строежа тази стая била предназначена да бъде инсталиран часовник с четири циферблата. Този часовников механизъм тежи повече от 500 кг.

Зъбчатите му колела се задвижват от два големи правоъгълни камъка, окачени на дебели въжета. Контролирани от махалото, камъните се спускат до дъното на кулата в ограден с дъски бунар. Чрез навиване камъните се изкачват отново нагоре. Сложният механизъм върти стрелките на два срещуположни циферблата и всеки час голям железен чук удря върху голяма камбана.

Този часовник е създаден от майстор Тодор Хаджирадонов - Фабрикаджи. Негови часовници има още в Благоевград, Петрич, Зографския манастир, Цариград. Забележителното е, че банскалията е бил самоук, черпил е опит от виенските механизни, които наблюдавал като млад.

Непосредствно преди самото монтиране на механизма на майстора е дадена сумата от 80 златни турски лири, която е била далеч от уговорените 120. Обиден от неспазената дума, Хаджирадонов продава на Зографския манастир изработения от него чертифиферблатов часовник за 150 турски лири. Като дарение на банската църква уста Тодор създава нов двуциферблатов часовник, като остават празни отворите от изток и запад.
Говори се, че са негови думите: „Нека зеят тези две дупки за кулата и да напомнят за погазената честна дума!”

Първите камбани, окачени на кулата, са изработени от братя Велеганови от Пловдив.

Най-голямата камбана, тежаща 700 кг, е с надпис: „Подарявам за спомен на миналото,настоящето и бъдещото поколоени на рода Велеганови на храма „Света Троица” в родното ми село Банско, околия Разлог, 10 ноември 1894 година, Лазар Дим. Велеганов. Във времето на Н.И.В.Султан Абдул Хамид хан Втори.”

За идигането на камбаните е използван специален механизъм, който е бил удивителен за времето си.

Не е известно точно кога леярството е донесено като занаят в Банско. Запазен е надпис, според който майстор Дим. Велеганов изработва църковни свещници и пушки. През 1872 г. синовете на майстора – Иван и Лазар, се местят в Пловдив, където създават фирмата „Братя Д. Велеганови” за изработване на камбани, свещници, полилеи. По-късно братята се заемат с отливането на оръжия за Априлското въстание. Иван е заловен от турските власти и затворен в тъмница. Брат му Лазар продължава занаята с племенника си Благо.

Съществува легенда за банските камбани, които започнали да бият сами и угласили цялото село. Причината за което е най-силното заметресение, усетено на терирорията през 1904 г.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK