5 години студентски пленер "В духа на Майстора“

Снимка: Личен архив

На 25 април от 18:00 часа в галерия „Академия“ на НХА, ще бъде открита изложбата „Пет години студентски пленер „В духа на Майстора“, която включва произведения живопис и скулптура на студенти от НХА, създадени по време на пленерите в село Шишковци, където Майсторът живее и твори в продължение на 26 години.

Инициатор на пленера, започнал през 2014 г., е Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“ в Кюстендил.

От следващата година до днес пленерът се организира от катедрите Живопис и Скулптура, а през 2018 се включват студенти и от Графика, Метал и Изкуствознание.

Положителният отзвук от събитието, взаимоотношенията между студентите и жителите на село Шишковци и красивата природа на Земенското дефиле, Скакавишкия водопад и Кюстендилското поле оставят вълнуващи спомени в сърцата на младите художници.

Творбите, създадени в дните на пленера, ежегодно се представят в изложба в залите на Художествената галерия в Кюстендил.

Студентският пленер е един от важните проекти на НХА, който се финансира по програмата за научната и художествено-творческата дейност и с партньорството на община Кюстендил, кметство Шишковци и на ХГ „Владимир Димитров – Майстора“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK