5 деца от Разлог с морбили са настанени в София, джипитата търсят пациенти без имунизация

Снимка: Пирогов, архив

Пет деца от Разлог, на възраст от 8 месеца до 3 години, заразени с морбили, са хоспитализирани в Инфекциозно отделение на УМБАЛ „Св. Анна“-София АД.

Това съобщиха от пресцентъра на болничното заведение, цитирани от „Фокус“.

„Децата са леко до средно увредени от болестта“, заяви д-р Петър Петров – началник на „Инфекциозно отделение“ в болницата.

Предстои им лечение с продължителност поне пет дни, преди да бъдат изписани.

От болничното заведение уточниха, че децата не са били ваксинирани срещу морбили.

Четири  случаи на заболели от морбили са потвърдени лабораторно в Националната референтна лаборатория към НЦЗПБ – град София. Това съобщиха от Регионална здравна инспекция – Благоевград.

Вчера бяха установени още 12 контактни лица – деца между 5-месечна и 9-годишна възраст, чиято клинична картина съответства на заболяването, както съобщи ИНФОМРЕЖА, позовавайки се на Министерството на здравеопазването.

Шест от тези деца и един родител с подобна симптоматика са хоспитализирани в Инфекциозното отделение на МБАЛ – Благоевград. Другите пет са в София.

Първите 2 случая, които са хоспитализирани Инфекциозното отделение на МБАЛ – Гоце Делчев, продължават да се лекуват в отделението. В момента всички са в добро общо състояние.

Общо са издирени 145 издирени контактни лица, които се наблюдават.

Връчени са предписания на всички общопрактикуващи лекари в Благоевградска област да издирят всички свои пациенти до 18 годишна възраст с пропуснати имунизации срещу морбили, за да бъдат обхванати с 1 доза ваксина.

За ограничаване разпространението на заболяването и предотвратяване възникването на нови случаи по разпоредба на Министерство на здравеопазването със Заповед на Директора на РЗИ – Благоевград – д-р Калоян Калоянов, се затвори детското отделение на МБАЛ- град Разлог.

Децата, нуждаещи се от хоспитализация, ще бъдат пренасочвани за лечение в Детските отделения на болниците в Гоце Делчев и Благоевград.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK