Болничните асоциации подкрепят "зеления сертификат" за медперсонала

Снимка: Infomreja.bg

Представителите на болничните асоциации са единодушни

Цените на медицинските дейности, разчетите на здравната каса до края на годината, отражението на високите цени на тока върху болниците обсъдиха министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, управителят на Националната здравноосигурителна каса проф. Петко Салчев, както и представители на Българската болнична асоциация, Асоциацията на университетските болници, Националното сдружение на частните болници, Сдружението на общинските болници в България, Националното сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение.

“Благодаря на всички за действията ви в тази ситуация. Наясно съм пред какви трудности сте изправени“, заяви министър Кацаров. „Постигнахме съгласие по въпроса с диспропорцията в цените на клиничните пътеки. Ще се върви към отпускане на допълнителни средства за най-недофинансираните“, обяви още той.

По време на кръглата маса представителите на болниците и лекарския съюз настояха да бъдат увеличени цените на недофинансираните клинични пътеки до края на годината, ако има излишък от средства в здравната каса. Управителят на здравната каса проф. Салчев пое ангажимент в края на месец октомври да представи конкретни разчети на наличните средства и да обобщи каква част от тях биха могли да бъдат използвани за увеличаване на някои от цените на медицинските дейности до края на годината. „Когато станат ясни конкретните суми, тези средства ще бъдат преразпределени в болничната и извънболничната помощ“, уточни здравният министър.  

Представителите на болничните асоциации са единодушни, че не трябва да се стига до спиране на плановия прием в болниците. Всички са категорични, че въпреки напрегнатата ситуация, все още разполагат с  достатъчно капацитет и могат да разкрият допълнителни COVID легла при необходимост.

Болничните директори застанаха зад идеята за въвеждане на изискване за представяне на „зелен сертификат“ от работещите в болниците.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK