2021 г. може да бъде последната година със сезонна смяна на часовото време в ЕС

Снимка: Infomreja.bg

Евродепутатите гласуваха за спиране на практиката за смяна на времето с един час през пролетта и есента след 2021 г.

Държавите от ЕС, които ще решат да запазят лятното си часово време, трябва да сменят часовниците си за последен път в последната неделя на март 2021 г. Страните, които ще предпочетат да запазят стандартното (зимно) часово време, могат да сменят часовниците си за последен път в последната неделя на октомври 2021 г, според проектозакона приет от евродепутатите с 410 гласа „за“, срещу 192 гласа „против“ и 51 гласа „въздържал се“

Евродепутатите подкрепиха предложението на Европейската комисия за преустановяване на сезоната смяна на часово време, но гласуваха това да бъде отложено от 2019 г. за 2021 г.

Защита на единния пазар

Евродепутатите също призоваха страните от ЕС и Европейската комисия да координират решенията, за да се гарантира, че установяването на лятно часово време в някои страни и на зимно часово време в други, няма да възпрепятства функционирането на единния пазар.

В случай че Европейската комисия прецени, че предвиденият режим по отношение на часовото време може значително и постоянно да възпрепятства функционирането на единния пазар, може да отложи датата на прилагане на директивата с максимум 12 месеца, гласи приетият текст.

Цитати

Ева Майдел (ЕНП, България) коментира: „84% от европейците ясно заявиха, че не желаят повече да местят стрелките на часовника. Като докладчик за групата на ЕНП в комисията по вътрешен пазар, аз активно работих за преустановяването на тази практика. Редица проучвания потвърждават, че в дните след смяната на времето се увеличават оплакванията от безсъние и загуба на концентрация, увеличават се и пътните и работни инциденти. Ако преди години основният аргумент за въвеждането на сезонната смяна на времето бе спестяването на електрическа енергия, то днес този аргумент е вече невалиден. Пред здравето, икономически аргументи не може да има”.

Момчил Неков (С&Д, България) каза: „Смяната на часовото време оказва влияние на цялостното здравословно състояние. Подкрепям преустановяването му, което сигурен съм, ще доведе до положителни резултати. Вярвам, че правилният подход е за съвместно и координирано вземане на решение между държавите-членки, което ще запази правилното функциониране на единния пазар. Също призовавам националните органи да бъдат добре организирани и да се вслушват в гласа на широката общественост и всички групи граждани, включително подрастващите и работещите”.

Следващи стъпки

Приетият текст е позицията на Парламента за преговорите с министрите на ЕС относно окончателната редакция на правилата.

Допълнителна информация

Отговаряйки на гражданските инициативи, през февруари 2018 г. Парламентът призоваКомисията да направи оценка на директивата относно лятното часово време, и при необходимост, да представи предложение за преразглеждане на директивата.

След оценката, която получи 4,6 млн. отговора, от които 84% бяха в полза на прекратяване на смяната на часовото време, Европейската комисия внесе предложение, което сега следва да бъде договорено между Парламента и министрите на ЕС.

ЕС първоначално създава единен режим за лятното часове време през 1980 г., с цел да осигури хармонизиран подход за смяната на часовото време в единния пазар, тъй като дотогава националните практики и графици за лятно време са се разминавали. Сегашната директива относно лятното часово време задължава страните от ЕС да преминават на лятно часово време в последната неделя на март, и обратно към стандартно часово време в последната неделя на октомври.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK