Настъпва астрономическата пролет

Снимка: Infomreja.bg, архив

Астрономическата пролет ще настъпи на 20 март в 23:58 часа. 

Пролетта е един от четирите сезона в умерения пояс, заедно с лятото, есента и зимата. Астрономически тя започва с пролетното равноденствие, което е около 21 март в Северното полукълбо и около 23 септември - в Южното полукълбо. 

Пролетта завършва с лятното слънцестоене - около 21 юни в Северното полукълбо, както и около 21 декември - в Южното полукълбо. Пролетните месеци в Северното полукълбо са март, април и май, а в Южното - септември, октомври и ноември.

По света е възприета календарна система, основаваща се на т.нар. "Григориански календар". Според календара по определен начин се редуват обикновени години по 365 дни и високосни по 366 дни, в които допълнителният 29 февруари компенсира натрупаната разлика.

Това е направено за удобство, но е и причината датата на пролетното равноденствие да е различна всяка година - варира между 20 март, 21 или 22 март за Северното полукълбо. Календарната дата зависи от това, колко години са минали от последната високосна.

Периодът от началото на астрономическата пролет до началото на следващата астрономическа пролет е равен на една тропическа година и се равнява на 365, 24219 денонощия.

В настъпването на пролетта обаче ще дойде и леко понижение на температурите. През деня те ще са между 13 и 18 градуса, по Черноморието около 13 градуса, за София – около 15. Ще бъде предимно облачно. Ще има и превалявания от дъжд в Западна и Централна България.

В края на работната седмица валежите се очакват да спрат и да бъде предимно слънчево. Температурите слабо ще се повишат и ще бъдат между 15 и 19 градуса. Следващият уикенд ще е предимно слънчево, а температурите приятно топли между 15 и 20 градуса. Валежи не се очакват. /NOVA/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK