Преди ски сезона: Единни правила за дезинфекция и дистанция спазват курортите ни

Снимка: Infomreja.bg

Целта е всички туристически места да въведат еднакви практики

Единни правила за противоепидемични и санитарни мерки в курортите се въвеждат със заповед на министъра на туризма за предстоящия зимен сезон 2020/21 г.

Целта е всички туристически места да въведат еднакви практики, с които да се гарантират здравето и безопасността на туристите, а България да защити статута си на здравословна и сигурна дестинация. Пакетът от мерки, съгласуван със здравното министерство, е изготвен въз основа на проучване на практиките на водещите ски курорти в Европа.

Мерките обхващат дейността на кабинковите въжени линии, седалковите лифтове и влекове. Туристите задължително трябва да покриват носа и устата си с маска или друго предпазно средство при престой в кабината и на лифт станциите. Броят на пътуващите в закритите лифтови съоръжения може да бъде ограничаван по преценка на оператора. Кабините се дезинфекцират по график.

В ски гардеробите също е въведена специална организация за дистанция и дезинфекция, а в ски училищата групите ще са до 10 души. Заведенията в ски зоните още по-строго ще спазват приетите указания за функционирането им в условия на пандемия от COVID-19.  Контролът за спазване на мерките ще започне преди началото на зимния сезон, заяви министър Николова.

Представителите на курортите Боровец и Пампорово работят за намаляване на струпването на  посетители, разработена е онлайн билетна система с автомати, която да ограничи контактите.

Припомняме, че на 21-ви октомври в Банско се проведе среща, на която бе взето решение за отваряне на ПСР лаборатория в курорта.

Председателят на ОбС Димитър Русков съобщи за предстоящото откриване в Банско на лаборатория, в която ще се правят бързи PCR тестове с резултат 2 часа след вземане на пробата.

Мая Христоскова – директор на „Юлен” АД, информира за пълната готовност на съоръженията за откриване на ски сезона, който се очаква да започне традиционно за студентския празник.

Предприетите от фирмата концесионер мерки за безопасното ползване на кабинковите и въжени линии през лятото ще бъдат допълнени със система за автоматична дезинфекция.

Купуването на карти, освен на касите на начална и горна станция на кабинковия лифт, ще се извършва на още 10 места в града и на два автомата, съобщи тя.

Мая Христоскова изрази оптимистични очаквания за зимния сезон, през който Банско ще бъде домакин на кръгове за Световната купа по ски през м. февруари и Световното първенство по ски – алпийски дисциплини за младежи през март.

Очакванията на изп. директор на „Балкан Холидейз Сървисиз” Антоанета Тодорова са за нормален зимен сезон. Те са насочени към ресурса на туристическите пазари на съседните страни и към българските туристи.

Като вицепремиер и министър на туризма няма да допусна компромис, който да сложи петно върху дестинация България, както и върху целия туристически бранш, подчерта вицепремиерът и призова да се спазват трите Д – дистанция, дезинфекция и дисциплина. От думите й стана ясно, че контролът ще започне преди официалното откриване на зимния сезон, каза Мариана Николова при среща с туристическия бранш в сряда.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK