Асоциацията на малките бензиностанции подкрепя създаването на „Държавна петролна компания“

Снимка: pixabay

Сдружението изпрати становище до Министерство на финансите

Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива подкрепя създаването на „Държавна петролна компания“, която ще подпомага конкуренцията, за да има съревнование между отделните икономически субекти. Сдружението изпрати становище до Министерство на финансите в подкрепа на предложението им. В него се казва:

„От няколко години Асоциацията на българските търговци производители, вносители и превозвачи на горива, Сдружение с идеална цел в обществена полза, настоява за установяването на правила в сферата на търговията с горива, позволяващи свободна конкуренция и допускане на повече търговски оператори.

През този период се състояха многобройни срещи в Министерство на икономиката, както с Министър Караниколов, така и с различни експертни колективи от министерството. В хода на същите се доказа, че е диалога между бранша и институциите не само е възможен и равнопоставен, но и изключително градивен. Благодарение на постигнатото сме убедени, че диалога ще продължи.

На 15.05.2020 г., на официалната интернет страница на Министерство на Финансите е публикувана новина, свързана с намерение на държавата да създаде нов икономически оператор – „Държавна петролна компания“, която да участва наред с другите оператори на пазара в дистрибуцията на горива. Безспорно е, че един подобен участник на пазара, от страна на предлагането и дистрибуцията на горива ще обогати профила на търговците и ще разшири конкуренцията, като предостави нови възможности, както на сега съществуващите търговци, така и на разпространителите и потребителите на горива. Предоставянето на нови източници на стоки може да доведе само и единствено до подобряване на услугите, качеството и предлагането. Многократно сме заявявали виждането си, че трябва да се подпомага конкуренцията, да има съревнование между отделните икономически субекти и в публикуваната новина виждаме стъпка в тази насока.

През изминалите седмици, Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива първа и единствена изрази и поддържа становище, че е необходимо да се гарантира минимален марж на надценката на горивата, за да са се елиминира сивият сектор. Считаме, че настоящата държавна инициатива е стъпка именно в тази посока и се радваме, че сме били чути. Убедени сме, че подобно дружество би следвало пазарната логика и би участвало като реален коректив на пазара. С настоящето писмо изказваме подкрепата си в едно такова начинание“.

За Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива

Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива е сдружение с идеална цел, в обществена полза и съгласно Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход представлява представителна браншова организация, в която членуват икономически оператори, осъществяващи над 35% от търговията с нефт и продукти от нефтен произход на едро и дребно в страната. Основна цел на Асоциацията е разработването на стратегии и политики за развиване на сигурна, предвидима и устойчива пазарна среда, в търговията с нефт и нефтени деривати, както и за повишаване на конкурентоспособността на пазара и за поддържане на енергийната сигурност на страната. Приоритет е подпомагането на органите на централната и местната власт в Република България за създаването, въвеждането и изпълнението на политики и програми, на национално и регионално ниво, за постигане на прозрачен и предвидим контрол на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.

Сдружението следва още една амбициозна и общетвеноотговорна цел, а именно въвеждането на добрите европейски и световни практики, с цел усъвършенстване на правната рамка, регулираща сектора и за предотвратяване и препятстване на създаването на монополи и картелни споразумения, както и злоупотребата с монополно положение. Към настоящия момент Асоциацията има в своя актив инициаторската и водеща роля за изработването и приемането на сега действащата редакция на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Сдружението има активна роля и в процеса по актуализирането и адаптирането текста на Наредба № РД-04-2 от 16.07.2019 г. за реда и условията за водене на регистър на лицата, осъществяващи икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, към новите законови положения.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK