Боговете на виното слязоха от върховете на Пирин, зарязаха и благословиха лозята край Илинденци (СНИМКИ)

Снимка: Infomreja.bg

Боговете на виното слязоха величествено от снежните върхове на Пирин и ритуално зарязаха и благословиха лозовите масиви край село Илинденци.

Уникалният празник се провежда за 25-а година и предава от поколение на поколение вечните истини за виното, хляба и приятелството.

Стотици жители на община Струмяни и гости от цялата страна и чужбина посрещнаха в местността „Масовец“ древните божества на виното – Загрей, Сабазий, Дионис, Бакхус и Свети Трифон, придружени от шумна свита.

Редом до тях бе и мома Кераца, кръстена на прочутата керацуда - уникално вино от най-стария запазен сорт бяло грозде в България, което се отглежда единствено в района. 

И тази година те изпълниха тракийския обред „Розалии“, наричан през различните епохи още Дионисиеви пиршества и Вакханалии. Този ритуал е съхранен отпреди 4 хиляди години и в основата му са виното и огънят и тяхната пречистваща сила, с която се поставя новото начало.

Вярва се, че големият и висок пламък предвещава плодородна година за винопроизводителите от Илинденци и общината.

Последваха и обредните наричания. „По благоволение на нас, боговете, и тази година ще се лее вино – силно и пенливо“, каза Дионис. „Нека с божествената сила пречистим всички, които сеят и обработват лозята, да са продължават традициите на виното“, включи се мома Кераца. „Давам, дарявам, посвещавам“, продължи Бакхус, а Трифон пожела да е берекетна и богата реколтата.

Преди зарязването на лозята отец Георги Сарадинов, който е сред най-добрите лозари и винари в Илинденци, отслужи празничен водосвет и поръси със светена вода за здраве всички присъстващи.

Свещеникът даде тон и за традиционния ритуал на лозовите масиви в местността „Масовец“, като пръв грабна лозарската ножица и се зае с подрязването на пръчките.

Примера му последваха кметът на община Струмяни Емил Илиев, кметът на Илинденци Илия Башлиев и градоначалникът в Петрич Димитър Бръчков, а след тях и самите богове. Мома Кераца пък им поливаше с вино.

Официални гости на празника бяха още досегашният депутат Димитър Делчев, заместник-областният управител на Благоевград Анна Бистричка, председателят на Общинския съвет в Петрич Георги Динев, кметът на община Василево Ванче Стоянов, председателят на Общинския съвет в Струмяни Златка Яневска и заместник-кметовете на Струмяни Петя Тасева и Фиданка Котева.

Веселбата продължи на площада в Илинденци, където бе открита вкусна кулинарна изложба от традиционни ястия, приготвени от дамите от пенсионерски клуб „Белица“ в село Илинденци.

Неизменна част от празника е и конкурсът за най-добро вино, в който традиционно мерят сили най-добрите майстори на божествената напитка.

Имената на победителите във винената надпревара бяха обявени на тържествена церемония на откритата сцена в центъра на селото.

Вината на местните винопроизводители бяха оценявани от професионална комисия от дегустатори и познавачи.  

Празникът боговете на виното в Илинденци се провежда всяка първа събота на февруари и обединява по уникален начин традиция и история, легенди и предания с хилядолетна давност, но и с преклонение пред даровете на земята.

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ ФОТО МРЕЖА"

 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK