47 души от Добринище и 28 от Банско се тестваха за COVID-19, при трима откриха антитела

Снимка: Infomreja.bg, архив

Изследването бе извършено вчера в частна лаборатория в Добринище

В събота акредитираната лаборатория "Кандиларов" извърши тестуване за Covid-19 по желание на жители от община Банско в гр. Добринище.

Тестът отчита IgM и IgG антитела. Бяха изследвани общо 80 души: от гр. Банско - 28 човека, от гр. Добринище - 47, от с. Филипово - 2-ма, от с. Места - 1 човек, от с. Баня - 1 човек (работещ в гр. Банско), от с. Огняново - 1 човек (работещ в гр. Банско).

При трима от тях бяха открити IgG антитела на вируса, за което са уведомени техните лични лекари и РЗИ- Благоевград, информира депутатът от ГЕРБ - Александър Мацурев.

"Благодаря на жителите на града, които проявиха дисциплинираност и отговорност, докато протичаше изследването. Благодаря и на екипа на лабораторията, който веднага откликна на нашия призив да проведе този скринингов тест в гр. Добринище", каза Мацурев.

Инициативата бе именно на народния представител и на кмета на Добринище - Петър Галчев. Двамата създадоха организация и условия за извършване на тестовете.

Предоставени бяха достатъчен брой бързи тестове за COVID 19, които да обслужат всеки желаещ – включително и от съседните населени места като Места. Цената на един тест бе с 20% по-ниска от цената в другите лаборатории, а остатъкът бе покрит от кмета и депутата с лични средства, което е жест и дарение към жителите на Добринище.

„Важно е в такива моменти да се помага“, коментира от своя страна и кметът на Добринище.

Тестовете ще изградят една обща картина за състоянието на хората по време на пандемията, каза народният представител Мацурев, който коментира и ситуацията в родния си град Банско:

„Банско през сезона се посещава от туристи от целия свят, така не само в Банско, но и всички курорти са своеобразно огнище на зараза. Но затварянето на курортите не е с цел опетняване на името им, а навременна мярка, спасила животи“, допълни той.

Няма място за популизъм, никой не иска да петни името на Банско, ситуацията е явна – зимните курорти са генератор на заразата, банскалии не са заразни, но текучеството на туристи е опасно. Банско е град преди всичко. Затварянето на курорта не може да доведе до затваряне на града, защото в него има „Х“ хиляди апартаменти на външни собственици от цял свят, каза още Мацурев.

Според него сега е време на помощ, действия и обединение, а не за критика и негативизъм.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK