47 акта са съставени за нарушения в горите над Разлог за 2015 г. и първото тримесечие на 2016 г.

Снимка: Infomreja.bg, архив

Общо 47 са съставените актове за незаконни дейности в държавните гори само в местностите "Голак" и "Погребите" край Разлог за миналата и първото тримесечие на 2016 година.

Над половината от тях са за незаконна сеч и транспортиране на дървесина в два отдела – 167 и 168, като всички актове са издадени от горския надзирател в ТП „ДГС Разлог” Георги Алуминов.

В резултат на това са задържани 19.80 куб. метра дърва за огрев и 4,08 куб. метра строителна дървесина, както и три каруци и един моторен трион.

Последното нарушение в "Голак" е констатирано преди около месец, а мястото е в непосредствена близост до ромската махала на Разлог. Районът от години е известен с високата концентрация на посегателства от горите, поради което е обект на специално внимание както от страна на ТП „ДГС Разлог”, така и от Югозападното държавно предприятие.

В резултат на въведените денонощни дежурства и засилени мерки по опазване на държавните горски територии набезите и посегателствата в района са силно ограничени. "Това няма как да се хареса нито на системните нарушители, превърнали кражбите от гората в семеен бизнес, нито на отделни заинтересовани страни, които вероятно се опитват да дискредитират работата на горския служител", коментираха от ЮЗДП.

Югозападното държавно предприятие вече обяви допълнителни мерки за постигане на по-висока ефективност при опазване на държавните горски територии в един от най-проблемните райони – този около Разлог.

"Благодарни сме на всички, които сигнализират за нарушения, и без да бъдем „бързи и яростни”, ще продължим да сме достатъчно оперативни и адекватни на всяка ситуация – реална или измислена", обявиха още от ЮЗДП. 

 

КОМЕНТАРИ

tui to22:59 - 19.04.2016
proverete Satovcha Dikchan
Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK