464 лица, завърнали се от чужбина, са под карантина в Кюстендилско

Снимка: ОА - Кюстендил, архив

Тези, които не спазват задължителната домашна изолация ще бъдат санкционирани

Към днешна дата 464 лица, завърнали се от чужбина, са под домашна карантина в област Кюстендил. Броят на хората в областта, за които е изтекла задължителната домашна изолация заради коронавируса, са вече 437 души.

От РЗИ – Кюстендил, уточняват, че броят на карантинираните лица се променя всеки ден. Тези, които не спазват задължителната домашна изолация и излагат на риск здравето на хората, ще бъдат санкционирани. Лицата се проверяват стриктно от контролните органи.

Във връзка с нарастващите случаи на заболели от COVID-19 и наличието на данни за безсимптомно протичане на болестта, от Областния кризисен щаб препоръчват на всички жители на област Кюстендил, когато се намират в закрити и открити обществени места, включително и в транспортни средства за обществен превоз, да си поставят защитна маска за лице.

Според различни проучвания, вирусът на COVID-19 може да престои върху метални, пластмасови и стъклени повърхности в продължение на няколко дни при стайна температура. По тази причина, при безсимптомно протичане на заболяването, посещението на обществени места е свързано с повишен риск от заразяване, дори и при спазване на изискванията на дистанция между хората.

Препоръката за носене на маска от здрави хора цели предпазването на устата и носа им от случаен контакт със секреции, попаднали върху ръцете им, както и предпазването на околните в случай на безсимптомно протичане на заболяването.

Лица със симптоми на респираторна инфекция следва да се консултират дистанционно по телефон или мобилно приложение с личните си лекари за последващи действия. Тези лица следва да ограничат своите контакти, за да предпазят околните от евентуално заразяване с вирусни и бактериални причинители.

Основна мярка за предпазване от заразяване с COVID-19 е хигиената на ръцете. Тя трябва стриктно да се прилага както преди хранене и след посещения в тоалетна, така и след сваляне на защитните маски, и след контакт с повърхности и предмети.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK