4,5 милиарда лева ще бъдат заделени в подкрепа на бизнеса

Снимка: МС, архив

Гласуват 50 млн. за най-нуждаещите се пенсионери за Великден

За тези, които мислят, че сме закъснели с няколко дни… нека припомня, че всички държави ни дават за пример. Развити държави за два дни сменяха концепциите. Не трябва да забравяме, че има държави, които не се справиха и с мигрантите. А в България имаме нулева миграция, обяви на извънреден брифинг премиерът Бойко Борисов.

По негови думи, няма досега учен, който да каже колко време ще продължи тази криза. Няма институт, който да покаже лекарство. Няма кой да се подпише под сигурността на бързия тест.

Израелският премиер каза, че няма сигурен бърз тест. Нашата лаборатория счита, че по-рано от 9 седмици също няма да създаде тест.

Ние сме заявили 1 млн. бързи тестове в обществената поръчка на ЕК. Сигурен съм, че ще ни се предостави най-доброто, което има. Всички в ЕС ще ползваме едни и същи бързи тестове, категоричен беше премиерът.

Той заяви още, че тези, които подценяваха тази пандемия, за разлика от нас, животът им поднася всеки ден изненади. Дори извадиха армията да контролира, защото ние сме във война. Ние претоварваме МВР по един брутален начин. Самите военни ще попитат защо не са използвани да са в помощ на народа.

Ние се ръководим от правилото да спасим живота на възрастните и да спасим работата на младите. Ние ревниво пазим това да не бъдат затворени предприятията.

Трябва да приемем мерките сериозно, разчитайки, че така го приемат и хората. Единственото доказано лекарство е социалната дистанция, затова създадохме КПП-та, въпреки че всеки ден четем шеги на гърба на генерал Мутафчийски.

Важен е самоконтролът на нацията. Затова ако искаш да си бърз показваш личната карта и декларацията и преминаваш, но ако искаш да излъжеш, ще го направиш – ще излъжеш полицая, себе си, народа. Защо се създава паника, че са изчерпани леглата. Ние като нация трябва да сме свити като юмрук, за да успеем, обяви още Бойко Борисов и прочете големите числа:

Правителството отделя половин милиард лева за увеличените разходи на МВР, МЗ и МО.

Отделя 4,5 милиарда за бизнеса – капитализираме Българската банска за развитие, откъдето ще се гарантират кредити за бизнеса в рамите на 1 милиард, 200 000 лв. ще са за 60% от заплата на хора, които трябва да бъдат уволнени.

Отлагаме неплащане на данъци до 30 юни, което ощетява хазната с 600 000 лв. Ще гласуваме 50 млн. за най-нуждаещите се пенсионери за Великден.

Цялата ми лична убеденост е, че Щабът се справя отлично, перфектно. Българският народ пуска вицове за значими хора. Медицинския съвет го създадохме като допълнителен орган, защото всеки учен и професор си е сам за себе си – така е и в политиката, дали е така е друг въпрос, но идеята е всички да се съберат пред хората и да говорят.

Отнасям се с разбиране, че зимният сезон е прекратил преждевременно, но какво ще правим с летния туризъм. Проверете спестяванията на хората и браншовете, те са в рамките на милиарди.

Сега навсякъде ще трябва допълнителен труд да се плати. Ние не сме френската, нито американската икономика, ако трябва и дълг ще направим, но защо да натоварваме и следващото поколение. Ако трябва ще издържим и още 2 месеца. Важно е да запазим живота на възрастните и да съхраним тънката артерия да можем да ходим до магазина, до аптеката, категоричен беше Борисов.

В края на месеца ще видим, като започнем да плащаме, какво сме изнесли и колко е загубила икономиката. Целта е пикът да дойде по-бавно. Представете си ледената пързалка да е морга. Мисля, че отделените 4 милиарда няма да са достатъчни, каза още премиерът.

Социалният министър Деница Сачева заяви, че ведомството е в готовност да раздаде до 1,5 тона пакети с храни за крайно нуждаещи се.

Министърът на финансите Владислав Горанов обаче предупреди, че отлагане на плащанията по кредитите няма да има.

"Надявам се да има Терминал София. Българите се прибират у нас, защото е най-сигурно. Аз им се радвам, защото се надявам да кажат „ще се запретнем като нация и ще работим тук“. Пенсиите продължават да си вървят, даваме и добавки, но има тарикати, които са плащали по 200 лв. заплата на майстор-готвач. Самата практика ще ни покаже къде да вложим повече или по-малко", коментира министър-председателят.

Той бе категоричен, че правителството иска да се отнесе добре към всички, но добави "някои за една седмица ли обедняха, а плащаха безумни куверти за Коледа и Нова година".

Икономически съвет няма да има, отговори той на журналистически въпрос. "Проф. Костов си подбра изцяло състава на Медицинския съвет, ползваме икономисти, имаме орган Съвет за тристранно сътрудничество. Ще се работи с фирма по фирма, човек по човек. Има система, по която държавата ще разпределя справедливо и прозрачно", увери Борисов.

Премиерът подчерта, че трябва да се държи банковата ни система свежа и здрава:

Мисля, че банкерите са добри, както и условията в банките. Те няма да си загубят клиентите, даже и нови ще дойдат. Трябва да мислим за тези, които не сме в еврозоната, как ще действаме, защото ние нямаме достъп до ресурса на еврозоната. А те ни попитаха дали искаме да влезем, но ние имахме професори по финанси, които казаха, че ще ни се вдигнат цените. Заедно ще намерим най-доброто решение.

Законът за мерките и действията по време на извънредното положение е обнародван в днешния брой на Държавен вестник. Той влиза в сила със задна дата - от 13-и март, когато бе обявено извънредното положение в страната.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK