45-годишният Кирил Сираков спечели атракционните преборвания на "Балканска черга 2018"

Снимка: личен архив

Финалните акорди на осмото издание на Международния фестивал „Балканска черга 2018“ в кюстендилското село Шишковци бяха поставени с народни борби за професионалисти и аматьори и дърпане на въже.

Залогът от атракционните преборвания бе наградата, която всяка година е живо яре.

Най-добър на импровизирания тепих се оказа Кирил Сираков, който гушна яре, а успехът му никак не е случаен.

45-годишният кюстендилец е многократен медалист по джудо и борба от републикански и международни надпревари. Кирил Сираков е и първия българин шампион по джудо на Америка.

Това се случва преди 8 години, а успеха му е отразен подобаващо в САЩ, а заглавието във в-к "България" в Чикаго е "Съвременният Крали Марко на върха на Америка". На 9 години Кирил Сираков започва да се занимава с джудо в родния Кюстендил.

Състезава се активно за "Велбъжд" (Кюстендил) до 27-та си годишнина. Завършва НСА и продължава кариерата си като треньор на деца, където работи с треньорите Валери Райчев и Стойчо Иванов. Като играещ треньор получава повиквателна и участва в Панамериканските игри в Ню Джърси, САЩ.

Там става шампион, но и Америка печели него. От 1998 г. той е постоянен жител на Щатите.

През 2010 години взима участие на Шампионата на Илинойс, където се бори в две категории на 81 килограма – за ветерани /мастърс/ и в open /без ограничения във възрастта/ и става първият българин шампион по джудо в Америка.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK