440 такси за изследвания отпадат, училищните директори получават бонуси

Снимка: Infomreja.bg

Пари за здраве и образование

Правителството прие Постановление за изменение и допълнение на Тарифа за таксите, които се събират от органите на държавния здравен контрол и националните центрове по проблемите на общественото здраве по Закона за здравето.

С проекта се отменят таксите за административни услуги, за които е отпаднало правното основание. Отменят се и 440 такси за извършването на лабораторни анализи и дейности, поискани от физически и юридически лица.

Във връзка със Закона за храните се правят промени в наименованията на съществуващите държавни такси, като се определят и такси, свързани с новите административни режими при бутилираните натурални минерални, изворни и трапезни води.

Във връзка със Закона за защита от шума в околната среда се въвежда нова такса за издаване на становище относно спазването на граничните стойности за шум.

За Националния център по заразни и паразитни болести и за регионалните здравни инспекции се въвежда такса за изследване чрез полимеразната верижна реакция (PCR) за COVID-19. 

Правителството одобри 388 472 лева за обучение в защитени специалности и за задължително предучилищно образование на 4-годишните

Министерският съвет одобри 388 472 лв. за разпределяне по бюджетите на общините, с които се осигуряват 368 722 лв. за издръжка на паралелки за придобиване на квалификация по защитени специалности от професии и за такива, с очакван недостиг от кадри на пазара на труда. Средствата се отпускат за 2020 г. и се отнасят за новоприетите ученици в VIII клас на учебната 2020/2021 година. С тях ще се финансира обучението на 1 956 осмокласници - 248 от които се обучават в 25 паралелки на 21 училища в защитени специалности, а 1 708 ученици - в 128 паралелки на 80 училища в специалности с очакван недостиг.

Останалите 19 750 лв. са за финансиране на обучението на обхванатите в задължителното предучилищно образование деца, навършили 4-годишна възраст, за месеците ноември и декември на 2020 г. Те са предвидени за обучението на 353 деца от седем общини, които към момента имат приети решения на общинските съвети и са осигурили необходимите условия за осъществяване на задължителното предучилищно образование на тези деца.

С предоставянето на допълнителните средства на първостепенните разпоредители ще се осигури необходимият финансов ресурс за подготовката на кадри за специалности от професии и отрасли, необходими за местната, регионалната и националната икономика, както и финансирането на обучението на 4-годишните деца, записани в задължително предучилищно образование през 2020 г. 

Правителството отпусна над 5 милиона за допълнителни възнаграждения на директори на детски градини, училища и центрове за подкрепа

Министерският съвет отпусна 5 702 754 лв. за изплащане на допълнително възнаграждение за постигнати резултати на директорите на общински детски градини, училища, центрове за подкрепа за личностно развитие и центрове за специална образователна подкрепа. От тях 2 550 000 лв. са за 1700 директори на детски градини, 2 966 965 лв. - за 1969 директори на училища, 174 413 лв. - за 119 директори на центрове за подкрепа за личностно развитие и 11 376 лв. са за 8 директори на центрове за специална образователна подкрепа.

Допълнителните възнаграждения на директорите се определят в зависимост от получения брой точки при оценяването им по определени критерии, които включват постигнати високи резултати в планирането и организацията на образователния процес, реализиране на план-приема, въвеждане на иновативни практики в обучението, провеждане на занимания по интереси, получени награди, добро взаимодействие със социалните партньори и др.

Средствата се осигуряват за сметка на намаление на утвърдените разходи по бюджета на Министерството на образованието и науката за 2020 г. 

Одобрено е Споразумението за заем между Европейския съюз и Република България по инструмента SURE

Министерският съвет одобри проекта на Споразумение за заем между Европейския съюз като заемодател и Република България като заемополучател и упълномощи министъра на финансите да го подпише от името на Република България, при условие за последваща ратификация.

Споразумението произтича от чл. 8, параграф 2 от Регламент (ЕС) 2020/672 на Съвета от 19 май 2020 г., с който се създаде Европейският инструмент за временна подкрепа с цел смекчаване на рисковете от безработица при извънредни обстоятелства вследствие на избухването на COVID-19, известен като „инструмента SURE“. 

Необходимостта от сключване на споразумението произтича от отправеното на 7 август 2020 г. официално искане от страна на Република България за финансова помощ по линия на инструмента SURE. Заемът, поискан от страната ни, е за допълване на националните усилия за преодоляване въздействието от избухването на пандемията от COVID-19 и на социално- икономическите й последици за работниците и самостоятелно заетите лица.

Максималният размер на средствата, които Европейският съюз може да отпусне на България по инструмента SURE, е 511 000 000 евро, с 15-годишен максимален среден срок до падежа. Срокът на разполагаемост на предоставената финансова помощ е 18 месеца.

Министерският съвет одобри и Постановление за допълнение на Постановление № 381 на Министерския съвет от 2019 г. за изпълнението на държавния бюджет на Република България за 2020 г., с което се уреждат въпросите, свързани с откриването на сметка на централния бюджет, постъпването на средствата от заема по Споразумението и неговото обслужване. 

С допълнителни 73 млн. лв. по ОПРЧР 2014-2020 ще се финансират мерки за борба с последиците от разпространението на COVID-19

Правителството даде съгласие Управляващият орган на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОПРЧР) 2014-2020 да сключва договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ в размер на до 3,21 % над определения бюджет на оперативната програма във връзка с мерки за борба с COVID-19. По този начин ще се осигурят 73 млн. лв., с които ще могат спешно да се договарят и финансират нови операции за предоставянето на навременна и необходима подкрепа за българското общество и бизнес в условията на увеличение на заболеваемостта от COVID-19. 

С част от средствата ще се осигурят допълнителни средства по процедура „Защита на населението от заплахи за общественото здраве, причинени от пандемични кризи“, в рамките на която бяха осигурени по 1000 лв. към заплатите и допълнителна подкрепа на медиците на първа линия в борбата с коронавируса.

Одобреното наддоговаряне ще има временен характер. Наддоговорените средства ще бъдат компенсирани от предстоящото допълнително финансиране от механизма REACT-EU за ОПРЧР 2014-2020. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK