Професионални кухненски ножове за няколко милиона евро хванаха митничарите във Варна

Снимка: Митници

3024 комплекта професионални кухненски ножове от стомана с обозначения на японска марка задържа Митница - Варна, за нарушени права на интелектуална собственост. На стойност няколко милиона евро се измерва пазарната цена на такова количество ножове по цени на оригиналните изделия.

На 19.10.2018 г. е извършена митническа проверка на контейнер, селектиран по метода „анализ на риска". Служители установяват наличието в контейнера на 3024 комплекта ножове, всеки съдържащ по 11 броя професионални кухненски ножа от стомана, опаковани в несесери, носещи словни и фигуративни обозначения „GLOBAL YOSHIKIN". Контейнерът е натоварен в пристанище Янтиян в Китай с изпращач китайска и получател българска фирма. Стоката е декларирана за допускане за свободно обръщение.

Пратката от общо 36 288 броя изделия, от които 33 264 броя ножове и 3 024 броя несесери с обозначението на световната  марка е задържана от митническите служители на основание чл. 17, параграф 1 от Регламент (ЕС) № 608/2013 г. на Европейския парламент и на Съвета с цел установяване на нарушени права на интелектуална собственост. Чрез свой представител правопритежателят Yoshida Metal Industry Co Ltd вече е потвърдил, че задържаната стока е произведена без знанието и разрешението му и следователно е фалшива.

Средната пазарна цена на оригинален нож от тази марка, в зависимост от големината и модела, варира от 50 до 150 евро, като едни от най-добрите професионални готвачи в света работят с такива ножове.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK