44 000 гладни бежанци на 200 км от София

Източник: StandartNews

Хиляди бежанци накуп предизвикаха хаос в Македония и вдигнаха на крак властите в Сърбия. Немалка част от тях стигнаха вчера до пограничния сръбски град Прешево, който е на 200 км от София. Заради задълбочаващата се криза европейски министри заговориха, че може да замразят участието на страните си в Шенген. 

Огромна бежанска вълна се стовари като потоп върху Западните Балкани. Хиляди бегълци атакуваха Македония и предизвикаха хаос. Властите в Скопие обаче организираха влакове и автобуси, с които прехвърлят част от хората в Сърбия. Повече от 5 хиляди бежанци вече има само на 200 км от София - в пограничния сръбски град Прешево.

От македонското МВР съобщиха, че само за последните пет дни в страната им са влезли общо 43 631 бежанци. От тях 35 369 са от Сирия, 2082 от Афганистан, 2056 от Ирак, 1241 от Пакистан, 564 от Сомалия и др. Според цифрите 30 336 от тях са мъже, жените са 6089, а децата - над 7000.

По-голямата част от чужденците се опитват да достигнат Западна Европа, но в Сърбия се озовават в капан. Унгария спира имигрантите още преди Суботица, а сърбите не искат да ги държат дълго на тяхна територия. Алтернативата пред бегълците е да поемат на запад към Хърватия или на изток към България и Румъния, обясниха наблюдатели на едно от най-големите бежански преселения през Балканите тези дни. 

Близо 5000 имигранти, които преминаха гръцко-македонската граница и стигнаха до южния град Гевгели в събота, през изминалото денонощие бяха насочени организирано с влакове, автобуси и микробуси към сръбската граница. Още от ранните часове вчера настъпи същински хаос в пограничния сръбски град Прешево с прииждането на бежанската вълна от границата с Македония. Първоначално сърбите с часове отказваха до допуснат бежанците на тяхна територия и те се разположиха в ничията земя край граничния пункт при село Табановце. Изгладнели и премръзнали бегълците бяха допуснати да пресекат браздата преди обед вчера.

Едновременното нахлуване на няколко хиляди бежанци буквално блокира Прешево. Според сръбската държавна телевизия РТС градът е завладян от хаос, а бежанският поток не спира. Имигрантите са настанени във временен център в края на града, който буквално се пука по шевовете. Лагерът побира около 4000 души. За да се запознае със ситуацията, на място вчера пристигна министърът на отбраната на Сърбия Братислав Гашич и веднага помогна на петгодишния Ахмед да намери изгубената си раница, съобщи Танюг. Колегата му от сръбското МВР Небойша Стефанович съобщи, че редът в района се осигурява от полиция и военна техника. Цяла нощ властите са издавали необходимите документи за пребиваване в страната. След като се сдобият с т.нар. уверения, чужденците биват препращани към Белград. Междувременно в сръбската столица стана сбиване между новопристигнали мигранти. На автогарата в Белград в ранния следобед вчера бе наръган 25-годишен афганистанец. Младежът бе откаран до спешния център без опасност за живота му. В масовото меле са участвали афганистанци, сирийци и кюрди. Нападателите са се разбягали в различни посоки в парка край Икономическия факултет в града. Полицията обаче е реагирала бързо и е овладяла ситуацията в зоната. Бежанците пристигнали с рейсове от македонската граница няколко часа по-рано.

От своя страна македонският вътрешен министър Митко Чавков призова Гърция да спре да изпраща бегълци в Македония. "Очакваме гръцката страна да покаже разбиране. Ние от своя страна разбираме, че имат проблем с бежанците, но в никакъв случай не е решение на проблема изпращането на 5000-6000 на ден към нашата граница", коментира Чавков.

В Гевгели не смогват с бонбони за децата

В Гевгели е страшно, разказва Мария на съседите си в Перник. Тя е от македонския град, където през последните дни се струпаха хиляди бежанци. Всичките й близки са там и всеки ден им звъни по няколко пъти, за да ги чуе как са и какво се случва при тях. Едва вчера е станало ясно, че стълпотворението се отпушва. Майката на Мария и нейни съседки носили вода и шоколад на децата на бежанците, но те били толкова много, че нямало как да се насмогне. Не са видели безредици, но всички в града били стреснати от огромния наплив на хора. Не се страхували особено, защото повечето били семейства с деца и не очаквали да вършат лоши работи из града. Идват от Гърция и минават през прелеза Богородица, на Господ се надяваме някак да им се помогне на тези хора, защото и те са човеци и имат право на добър живот, казвала по телефона бабата на Мария. За всеки случай обаче стояли под ключ, което иначе не било много характерно за тях.

Каналджии ги возят и с рейсове

Хората по трънските села разказват, че често виждат странници. Каналджиите ставали все по-нагли и въпреки КПП-то на километри преди граница превозвали бежанци с коли, микробуси и даже с автобус. Абе напъват на Запад, не щат да остават тука, а я виж колко празни къщи има, коментират трънчани. Всеки ден бежанци, в това число и такива с документи от българските власти, че чакат статут, минават границата на зелено по посока на Сърбия, защото смятат, че така по-бързо ще стигнат до Западна Европа, която е заветната им цел.

От известно време сръбските власти са направили временен лагер за тези, които успяват да заловят, и там ги задържат, докато се изясни какво ще се случва с тях по-нататък. Имаше стотина човека в палатков лагер между двете граници, разказват очевидци.

Военните с план "секретен" на браздата

Следят керваните от въздуха, спипаха 60 за ден

От утре части на сухопътни войски ще бъдат разположени по западната и южната граница на България. Армията ще подпомогне МВР в охраната на границата, съобщават от Министерството на отбраната. Това се прави във връзка с усложнената обстановка в съседните държави и бежанската вълна. Предвидено е военните да участват както с техника, така и с жива сила. Действията на сухопътни войски по границата обаче се пазят в пълна секретност. По неофициална информация армията е актуализирала плановете си за прехвърляне на сухопътни войски, които привидно ще провеждат военни учения в крайграничните райони. Присъствието на военните е с цел да се гарантира повече сигурност, както и да се оказва подкрепа на Гранична полиция. Жители от крайграничните райони в Кюстендилско разказаха, че от няколко дни се наблюдава още по-засилено присъствие на униформени. В Благоевградско и Трънско пък военни са оглеждали изоставени бивши гранични застави и други подходящи места за разположение на войска.

Освен това браздата ще се следи и с хеликоптери. Летателните машини облитат района на македонската и гръцката граница по специално изготвен график. "Целта е да се следи обстановката и да се получават обективни данни, които да помагат за оценка на ситуацията", обясниха от Гранична полиция. За последното денонощие 20 чужденци са заловени на зелена граница при браздата с Турция. Други 36 човека са спипани от граничарите при опит да влязат в Сърбия, а шестима са спрени край ГКПП Кардам на българо-румънската граница.

Кризата с имигрантите разклати Шенген

Германия иска нова политика за бегълците, Атина зове за спешна среща на ЕС

Небивалата криза с бежанците, търсещи спасение в Европа, е на път да разклати основите на Шенгенското споразумение за свободно движение. "На риск е изложен един от основните стълбове на ЕС - свободното движение на хора", предупреди министърът на външните работи на Италия Паоло Джентилони в интервю за вестник "Месаджеро". Италия е една от страните, които най-много страдат от хилядите бежанци, които пристигат с лодки по Средиземно море. "Свидетели сме как от сицилианските брегове до гръцкия остров Кос, от Македония до Унгария и Кале, се увеличава напрежението, което ще постави под въпрос Шенген", коментира Джентилони. За нова политика за бежанците призова вчера и Германия, която тази година се очаква да приеме рекордните 800 000 бежанци. Само преди ден вътрешният министър Томас де Мезиер намекна, че страната може да замрази участието си в Шенген. Вчера вицеканцлерът Зигмар Габриел и външният министър Франк-Валтер Щайнмайер пък призоваха политиката на право на убежище в ЕС да бъде уеднаквена и подсилена, а бежанците да бъдат разпределяни справедливо между страните. Тъй като Германия приема голям брой бежанци от балканските страни, които вече са смятани за сигурни, двамата министри искат хората, които не могат да претендират за право на убежище, да се връщат в страната на произход и тя да сътрудничи по-активно. Същевременно президентът на Гърция Прокопис Павлопулос предложи лидерите на ЕС да се съберат на извънредна среща, за да обсъдят кризата с бежанците.

1000 радикали нападнаха приют в Германия

Близо 1000 германски десни радикали са атакували миналата нощ полицейските кордони около приюта за бежанци град Хайденау в провинция Саксония, съобщи телевизия "n24". Те са използвали празни бутилки и петарди. Протестите на екстремистите са се активирали след пристигането на 120 бежанци в събота с четири автобуса. Радикалите се опитали да блокират улицата, по която е трябвало да преминат автобуси с първите имигранти. Протестиращите са пеели нацистки химни. Полицията успя да ги разпръсне, но срещу органите на реда са летели камъни и бутилки. При схватките са пострадали 31 полицаи. Агресивната тълпа е спряна едва след използването на специални средства.

В града се очаква контрапротест в защита на бежанците, организиран от съюза "Дрезден, свободен от нацизма".
Мащабна акция срещу нелегалните имигранти се проведе и в Унгария. 1439 бежанци, сред които 290 деца, бяха задържани от унгарската полиция по време на операция в южната част на страната.

Македонец: Гърците ги насочват към нас

Македония час по-скоро трябва да се обърне към своите съседи и партньори, за да се реши проблемът с имигрантите. Сама страната ни не може да се справи с този натиск, всяко денонощие идват хиляди на границата с Гърция в Гевгели, вече са над 20 000, твърдят македонци, които живеят у нас. Те са категорични, че няма как при "пожар в двора на съседите" България да е спокойна. "Но явно българското правителство добре си е изиграло картите. Факт е, че това, което се случваше тук миналата година, сега става в Македония. Някой насочва тези имигранти. Говори се, че от Турция стигат до Гърция, а оттам - в Македония. Гърците си имат достатъчно проблеми и искат да ги намалят поне с един. И са намерили решение - да ги насочват към Гевгели", твърди Петър Колев от македонския град Щип, който живее в София със семейството си. Според него няма достатъчна солидарност от страна на Европейския съюз към държавите, които са подложени на този имигрантски натиск - преди към България, а в момента - и към Македония.

Доктори помагат на по 200 деца

Данаил Глишев, специален пратеник на Нова тв в Гевгелия, Македония

От събота македонските сили за сигурност вдигнаха блокадата и границата с Гърция не се пази. Те са съсредоточени в града. Ако сега мине група, никой няма да ги пази. Минаващите имат разрешение за 72-часов престой на македонска територия.

Не е потвърдена информацията от събота на Червения кръст, че само за нощ през македонската граница близо до Гевгелия са преминали около 5000 души. Македонското правителство организира два влака дневно, които превозват около 600 души, като приоритет имат семействата с деца до сръбско-македонската граница. Големи групи в неделя не преминаха, само отделни семейства.

Според Македонския Червен кръст от два месеца и половина 22 август е бил най-тежкият. Бежанците са основно от Сирия, може би около една трета са от Афганистан и Пакистан.

Организиран е малък палатков лагер на Червения кръст. Около гарата за бежанците е доставена вода и им дават закуски. Медиците обработват около 200 случая със здравословни проблеми на ден - ухапвания от насекоми, някои от децата вдигат температура, защото ги носят на ръце.

Експерт чака вълна от Германия

Съвсем скоро емигрантската вълна по улиците на София ще е факт, твърди доц. д-р Валентин Вацев, университетски преподавател по "Геополитика" пред радио "Фокус". Той е бивш съветник на соцпремиера Жан Виденов. "Най-новото в тази област е, че Германия ще върне огромно количество бежанци, които са пристигнали в Германия откъм България. Но ние няма да можем да ги върнем никъде, защото те са влезли в България през Турция. Ние не може да се отнасяме към Турция, както Германия се отнася към България", заяви Вацев.

Източник: StandartNews

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK