След 13 години няма осъдени по случая "Чората"

Снимка: бТВ

Правен абсурд по делото за смъртта на Ангел Димитров – Чората. След 13 години дела у нас и в Страсбург, съдът призна за виновни петимата полицаи, подсъдими за убийството на Ангел Димитров.

Оказа се обаче, че бившите вече униформени имат присъди за престъпление, в което изобщо не са обвинени.

Ангел Димитров – Чората умира по време на арест при акция "Респект" в Благоевград през ноември 2005 г. За смъртта му пред Темида застават петима полицаи, обвинени в умишлено убийство.

„Ние не сме определили полицейската операция. Държавата тогава определи – след поредица от поръчкови убийства, които се случиха”, припомня полицаят Мирослав Писов.

13 години по-късно, след пет присъди у нас и една в Страсбург, полицаите са признати за виновни но за смърт по непредпазливост.

Майката на Чората Адриана Димитрова не може да повярва, че изтекла давност ги лишава от възможността да влязат в затвора.

„Те са на свобода, не са усетили една секунда някакво нещастие, една секунда, те не знаят какво е да загубиш дете, дори и да е голям мъж”, каза Адриана Димитрова.

Според подсъдимите смъртта на Чората е случайна и се дължи на позата му при ареста и на сърдечните му проблеми.

„Тези 6–7 минути, в които протече всичко, ни е минало като филм. Ние в началото не можехме да повярваме, когато ни съдеха и на по 18 години, седяхме и гледахме, и не можехме да отговорим на този въпрос”, коментира Мирослав Писов.

Ще обжалват и близките на Димитров, и полицаите, а окончателното решение ще е на Върховния съд./ бТВ

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK