Младежка трудова борса организира среща с безработните в Благоевградска област

Снимка: Infomreja.bg

Днес във фоайето на I учебен корпус на ЮЗУ „Неофит Рилски“ се проведе Младежка трудова борса.

Предварителни покани, които бяха изпратени до всички регистрирани безработни в Бюрото по труда в Благоевград, събраха множеството заинтересовани от събитието.

Целта на мероприятието е да запознае търсещите работа със свободните позиции от различни сфери на заетостта и да им осигури пряк контакт с работодателите. На срещата всички могат да разговарят лично и да обсъдят възможностите за работа.

Обявени бяха много свободни места, които предлагат разнообразие от професии и приемат хора както със средно, така и с висше образование.

Борсата започна с регистрация на безработните лица, които присъстваха.

Събитието бе поведено от Станислава Поповска, директор на Регионална служба по заетостта за област Благоевград и Кюстендил. Поповска даде пълна информация за целта на Младежката трудова борса и възможностите, които тя осигурява.

Освен работни места Бюрото по труда предлага квалификация и преквалификация на различни професионални направления. Тази дейност е разпределена в така наречените Българо-германски центрове за обучение, които се намират в Пазарджик, Стара Загора, Смолян, Царево.

Поповска коментира за ИНФОМРЕЖА: "Подобни инициативи се повеждат повече от 10 години и постоянно правим анализи, свързани с успеваемостта на Борсата. Всъщност резултатите са, че 80 % от обявените работни места се усвояват. Позициите са разнородни и безработните имат най-различни предпочитания. Разбира се, важни са уменията, образованието, квалификацията, които регистрираните притежават. Почти винаги най-предпочитани са административните позиции, но интерес проявяват и към хотелиерство, ресторантьорство, в сферата на услугите, които се търсят. Хората, които търсят работа са с различно образование, но пък затова длъжностите и изискванията на работодателите са разнообразни. Всички, които не присъстват днес тук, могат да потърсят информация за обявените длъжности в Бюрото по труда, където продължава същинската работа след настоящата среща."

По оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ се осъществява схемата "Младежка заетост", която е отворена за кандидатстване и от страна на работодателите, и на търсещите работа. Схемата се реализира в две направления – стажуване и обучение в период от шест месеца по съответна професия.

Васил Василев, директор на Трудова борса, приветства всички присъстващи с надежда да бъдат работно осигурени в най-кратки срокове. 

Екатерина Лисичкова, която е началник на отдел „Услуги в заетостта“, представи всички фирми, чиито представители обявиха естеството на свободните позиции и изискванията за работа.

Фирмите в днешната борса предлагат разнообразни позиции от селското стопанство, леката промишленост – шивачки, автомобилно производство, транспорт.

Най-голям интерес предизвика сътрудничеството на Бюрото по труда с Министерството на отбраната, което по заповед от министър Красимир Каракачанов, осигурява работни места за мъже до 28 години. Позициите са разпределени в различни постове и в различни градове из страната.

Югозападният университет като домакин също имаше свои представители, които запознаха желаещите за работа с длъжности във вуза.

Събитието продължи до обяд като всички имаха възможността да получат различни информационни листовки, които да спомогнат за тяхна реализация. Сред присъстващите имаше млади хора и такива на средна възраст, квалифицирани в различни направления.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK