400 лв. глоба за водачка от хаджидимовско село, не знаела, че продаденият й преди дни автомобил нямал "Гражданска отговорност"

Снимка: Infomreja.bg, архив

Районен съд - Гоце Делчев потвърди като правилна и законосъобразна наложената глоба от 400 лева с наказателно постановление на началника на РУ-Гоце Делчев на Атидже Айдънова Асанова от хаджидимовското село Б.

Водачката Атидже Асанова обжалва наказанието, което е за управление на лек автомобил без застраховка "Гражданска отговорност". 

Пред магистратите Асанова заявила, че не знаела, че закупената от нея преди дни кола от пловдивчанин не е имала валидна застраховка за 2015 г., тъй като продавачът уверил приятеля й Денев, че по автомобила всичко е платено. 

Съдът обаче констатирал, че към момента на делото деянието на жалбоподателя е обявено за противоправно и съставлява административно нарушение. Нормата на чл. 638, ал.3 от Кодекса за застраховането, която е в сила от 1.01.2016 г., предвижда лице, което не е собственик и управлява МПС, във връзка с чието притежаване и използване няма сключен и действащ договор за задължителна застраховка "Гражданска отговорност", да се наказва с глоба от 400 лв.

Другото противоречие било, че по делото е бил приложен договор за покупко-продажба на лекия автомобил с дата 24.11.2015 година, т.е. 9 дни след като Атидже Асанова е била хваната от полицаите в Гоце Делчев да управлява въпросната кола, като Денев бил неин спътник. 

В конкретния случай би следвало преди да пристъпи към управление, водачът на автомобила лично да се увери дали всички документи са изрядни, в това число и дали има валидно сключена застраховка „Гражданска отговорност“, са доводите на съдебния състав да потвърди наказателното постановление на началника на РУ Гоце Делчев и административното наказание от 400 лева на Асанова. 

На 15.11.2015 година около 23.05 часа в Гоце Делчев полицаи спрели за проверка Атидже Асанова и установили, че управляваният от нея лек автомобил "Пежо 206" е без сключена задължителна застраховка „Гражданска  отговорност”за 2015 година.

Решението на съда може да бъде обжалвано с касационна жалба в 14-дневен срок.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK