400 души в община Петрич са под карантина

Снимка: Infomreja.bg

10 проби за коронавирус са изпратени за изследване – всички с отрицателен резултат

Димитър Бръчков: Правим всичко възможно, за да издирим тези, които трябва да са под карантина. Нека се спре със спекулациите в тази ситуация.

По информация на кмета Димитър Бръчков 400 души в община Петрич са под карантина към днешна дата, а 10 проби за коронавирус са изпратени за изследване – всички с отрицателен резултат. 296 са имената, подадени от РЗИ – Благоевград за лица, които трябва да са под карантина, останалите са по сигнали на граждани и кметове на села.

„Връчили сме им протоколи за задължителната карантина, която трябва да спазват“, посочи кметът и допълни, че опасни са тези, които не я спазват или не са подали коректна информация при прибирането си в България.

По отношение на пациента от с. Плоски, настанен в Инфекциозно отделение – Петрич днес сутринта, кметът Димитър Бръчков каза, че редът е този, тъй като в Сандански няма такова отделение.

„Нека бъдем хора и се замислим – как бихме реагирали, ако петричанин бъде изгонен от болница, в която се лекува, само защото не е от същия град. Говорим за човечност, морал и хуманност в тази криза, а някои имат различно от това поведение“, посочи кметът и допълни, че само преди седмица петричанин със симптоматика за коронавирус е бил в две отделения в Сандански – Вътрешно и Кардиологочино. Не е изгонен от никой“, допълни кметът и припомни заповедта на МЗ, че всеки съмнителен пациент, влизащ през ГКПП „Кулата“ се настанява в Петрич, защото е най-близкото инфекциозно отделение.

Кметът насочи внимание и към зачестилите псевдо обаждания на спешният телефон на Общинския кризисен щаб.

„Това се случва с цел провокация, което е лош сигнал от страна на някои граждани, а тонът беше зададен преднамерено. Ще си позволи ли някой да заиграва със спешния телефон 112 или националния за коронавирус? Това са телефони за сигнали, не за пиар“, подчерта кметът на община Петрич Димитър Бръчков и риторично попита: кой ще носи отговорност, ако държи линията на Щаба заета, а в този момент гражданин иска да подаде сигнал и не може да се свърже? По думите му политическото и личностно опозиционерство в този момент на криза предизвикват само срам. Кметът беше категоричен, че информация за работата на Общинския кризисен щаб е достъпна на страницата на Община Петрич, както и на страниците на много медии в региона. „Такава е качвана при предприемането на всяка стъпка и предложена мярка.

Всичко като информация стои в публичното пространство и може да се види ясно, който е искал се е осведомил. Другото е тенденциозно поведение. И нека определени хора спрат да се излагат, че нямат информация“, обобщи Бръчков. Кметът припомни предложените икономически и социални мерки, както и предприети действия досега на ниво община Петрич, които по думите му са били навременни.

Това са: преизчисляването в посока намаляване на патентния данък, който заплащат 455 юридически субекта; отпадането на наемите за ползване на общински обекти в периода на кризата, които не работят и отлагане с три месеца на плащанията от работещите; отпадане на наемите за ползвателите на общински жилища за периода на кризата, ако наемателят е съкратен от работа; надграждане на Домашен социален патронаж с нови услуги; отменената синя зона с цел хората да могат да паркират в близост до институциите, където имат работа, вместо да се движат пеша; включените телефонни линии на психолози, за да се помогне за преодоляване на ситуацията; дезинфекцията на открити пространства; оставането на Общинския пазар в режим на работа, а не затварянето му, както беше в други общини.

„Никога не е достатъчно каквото и да се направи по време на криза“, обобщи Димитър Бръчков. Остават патрулите на общинската охрана в ромските квартали на града. 68 са доброволците от община Петрич, които са заявили готовност да се включат при необходимост и на които кметът изрази благодарност. Димитър Бръчков благодари и на фирмите от община Петрич, които са направили дарение на над 5 000 предпазни маски, както и на Ротари клуб за съвместната инициатива за закупуването на респиратор и апаратура за анастезиология в Петрич.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK