Стотици играят хоро в Разлог

снимки: Община Разлог

Стотици любители на традиционните български хорà ще танцуват на централния площад в Разлог на 29 юни от 11.30 часа. Танцовият фестивал „На армане с тъпане” се организира за втора поредна година от Община Разлог и НЧ „15.IX.1903 г – 1909 г.” - гр. Разлог.

Инж. Красимир Герчев - кмет на Община Разлог, коментира, че целта на събитието е да популяризира българския фолклорен танцов стил. Амбицията на организаторите е голямото танцово веселие да се утвърди като форум за обмяна на идеи между ръководители и участници от клубовете за хорà.

На Петровден „На армане с тъпане” ще събере 16 танцови фолклорни състави от страната и клубове по български народни танци. Всяка група ще изпълни две хора по свой избор. Едното от тях да бъде от региона (етнографската област) на групата. След представянето на отделните групи, всички участници съвместно ще изпълнят предварително определени хорà от различни райони на страната: Ширто, Малешевско, Сватбарско (размер 9/8), Елено моме, Селско шопско и Право тракийско.

Целта на Община Разлог е чрез това събитие да утвърди града като дестинация за фестивален туризъм. Специфично за фестивала е, че изпълненията се съпровождат от жива музика – оркестри от народни инструменти. Фестивалът в Разлог няма конкурсен характер.

 

снимки: Община Разлог
снимки: Община Разлог
снимки: Община Разлог
снимки: Община Разлог
снимки: Община Разлог
снимки: Община Разлог
снимки: Община Разлог

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK