400 деца от Вълкосел се присъединиха към бунта на тютюнопроизводителите

снимки: infomreja.bg

Децата в сатовчанското село Вълкосел подкрепиха бунта на тютюнопроизводителите от региона. Днес родителите изведоха 400-те ученици от местното школо и символично ги присъединиха към протеста срещу забавянето на кампанията и ниските изкупни цени на миналогодишната реколта.

Всички дадоха срок на премиера Пламен Орешарски и на земеделския министър Димитър Греков патовата ситуация, в която са поставени, да бъде разрешена.

Няколко хиляди производители се събраха днес във Вълкосел, съобщи кметът на Сатовча Арбен Мименов, председател на Асоциацията на производителите на ориенталски тютюни.

Хората настояват изкупната кампания да започне на пълни обороти, а цените на "жълтото злато" да не са по-ниски от 6.50 лева.

Протестиращите затвориха пътя за Гоце Делчев и запалиха демонстративно няколко бали тютюн. За времето на протеста училището в селото остана също празно. Родителите на 400-те ученици изведоха децата си от школото и ги присъединиха към гражданското недоволство.

Малчуганите от детската градина пък издигнаха лозунги „Рожден ден без торта", а гимназистите - „Абитуриенти без бал” и „Няма пари, няма училище".

"Децата също участват в производството на тютюн, те също чакат парите от него", мотивираха действията си възрастните.

ИНФОМРЕЖА научи, че през почивните дни ще бъдат организирани подобни протести и в редица други населени места в Гоцеделчевско. Ако пък до понеделник не получат чакания отговор от премиера Пламен Орешарски, започват организация за национален протест.

В село Вълкосел се произвежда 1/3 от тютюна в областта. Тази година местните жители са отгледали над 1700 тона, от които едва 30 тона са изкупени, съобщи  Арбен Мименов.

"Заради нестартиралата изкупна кампания и липсата на пари, 17 семейства са без ток в село Рибново. В магазините тетрадките са пълни с вересии, ще фалират и магазини, и фурни, защото всичко се купува на вересия и се чакат парите от тютюна, за да могат хората да се разплатят", допълни той.

Днес стана ясно, че национален протест на тютюнопроизводителите се подготвя за началото на февруари. В сектора са заети над 33 000 производители. В момента килограм тютюн се изкупува между 3 и 5 лева за килограм, а в Гърция изкупната цена е над 5 евро за килограм.

Производителите на "жълтото злато" заявиха, че настояват националните  доплащания за тютюна да бъдат повишени, за което имало позволение и от Брюксел. През почивните дни се очаква протести да има в гърменските села Рибново и Дебрен, където местните хора основно са заети с тютюнопроизводство.
 

КОМЕНТАРИ

fdsdfg00:00 - 19.01.2014
horata da mizeruvat cqlo lqto da hodqt po poleto v tiq jegi za da gledat totiun da izkarat nqkav lev a sega kvo pravim? Horata da si umirat ot glad che na edin titun se nadqvat i nakraq nikvi pari
neznaen15:15 - 18.01.2014
losho ot taia po goliama mizeria edva li ima horata niamat pari samochustvie nishto
до 00714:13 - 18.01.2014
Напълно подкрепям 007 но догодина тези изроди даноне са на власт .Показаха си рогата и схемите .
00712:20 - 18.01.2014
Истината е ,че управляващите искат лицензиране на фирмите за да получават пари , раздавайки лицензи. За целта се договарят с фирмите да не изкупуват тютюна за да се създаде напрежение,. При тази ситуация те"спешно" се намесват " загрижени" за хората. Фирмите съдействат защото печелят двойно-един път от хората и после от държавните доплащания, въпреки че си плащет за лицензите. Липсата на конкуренция им дава възможност свободно да се договарят помежду си, а управляващите осигуряват дофинансиране от държавния бюджет - т. Е. , отново ограбват народа. В крайна сметка сектора отново става зависим от политиците и кметовете , а народа контролиран изцяло. В цялата схема има една слабост- докато се подреждат схемите има опасност народа да се усети и да носочи гнева си в правилната посоко-срещу управляващите. За да не се допусне това трябва безкрупулен човек, който да се явява като техен защитники следвайки инструкциите да застане начело на протеста. Това е истинския предател на тютюнопроизводителите, който все повече заприличва на волен сидеров и външно и когато не епред камера. В крайна сметка ще се гласуват нужните поправки " загрижени за народа" , а цената ще бъде много добра но от " догодина".

FACEBOOK