40% от електроенергетиката е пред ликвидация, алармират от КТ Подкрепа

Снимка: БГНЕС, архив

Спешно увеличение на цената на въглищата, добивани от мини "Марица- изток", с поне 15% за плавно компенсиране на периодите с неизвършени разходи и не направени инвестиции. До средата на годината да се премахнат ценовите дисбаланси и недостатъците на действащата система за изчисляване на цената на въглищата, добивани в Марица-изток.

Свързано с това увеличение на цената на електроенергията от Марица-изток 2 с поне 10%, както на регулирания пазар, така и в дългосрочните договори. Изготвяне на план за действие през следващите 10 г, обоснован с инвестиции за ограничаване на вредните емисии. Това са част от исканията на КТ Подкрепа за преодоляване на систематичния финансов недостиг и заплахите от ликвидация на 40% от българската електроенергетика.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов заяви, че в ТЕЦ Марица-изток съоръженията са остарели и опасни.

Владимир Топалов - председател на миньорския синдикат заяви, че в 1 мегават енергия цената на въглищата е 25-30%, докато в една немска централа процентът въглища е 60% . Това е заради методиката на изчисление, която трябва да се промени, смятат от Подкрепа.

Топалов се усъмни, че някой умишлено иска да затвори комплекса.

Цената на тока няма да се повиши, ако се увеличи цената на въглищата от комплекса, категорични са от Конфедерацията.

От Конфедерацията констатират, че в мини Марица-изток са налице предпоставки за неуправляемо съчетание на геоложки, технически, технологични, транспортни, финансови, екологични и социални рискове с каскадни и катастрофални последици на площ 100 кв.км. Това застрашава 40% от производството на ел. енергията у нас. Ако не се вземат спешни мерки, реалното развитие на ситуацията е недостиг на ел.енергия, драстично повишени цени във всички сфери.

От КТ Подкрепа уточняват, че ТЕЦ Марица-изток 2 има много малък относителен дял на регулирания пазар. Стабилизирането на въгледобива и производството в комплекса е необходимо условие за достатъчно количество и ниски цени на предлаганата на борсата енергия.

Димитър Манолов коментира и Истанбулската конвенция, като заяви, че наистина има сериозен проблем с насилието, но никой не си е направил усилието да прецени колко страната ни има възможност да изпълни исканията й заради икономически проблеми. Конвенцията налага и въвежда трансгранични институции овластени до безкрай и те са от хора, които никой не е избирал. Той призова българите да бъдат оставени да възпитават децата си както искат.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK