40 делегати от Пиринско гласуват в неделя за Ахмед Доган, ако си направи отвод - ще подкрепят Мустафа Карадайъ

Тримата съпредседатели на ДПС, снимка: БГНЕС

Структурите на ДПС в Гоцеделчевско и голяма част от организациите в Пиринско и други области в страната искат завръщането на Ахмед Доган на лидерския пост в партията.

Дни преди конференцията активисти от ДПС-Гоце Делчев съобщиха, че са взели решение да гласуват за завръщането на почетния председател Ахмед Доган начело на Движението за права и свободи.

Ако Доган обаче не приеме номинациите и си даде отвод, депесарите ще поверят лидерския пост на 46-годишния депутат Мустафа Карадайъ. Един от решаващите фактори за подкрепата на Карадайъ от 40-те делегати в областта е това, че го чувстват почти местен, тъй като той е от село Борино, Смолянско.

На практика, от Благоевградска област избраните делегати на квотен принцип според изборните резултати са 33-ма. Броят им се увеличава до 40 заради влизащите по право 7 души.

Депутатът Алиосман Имамов, председателят на Областния съвет Ведат Хюсеин и кметове на общини от ДПС в Пиринско са хората, които влизат по право в състава на новия Централен съвет на ДПС.

Бившият заместник-областен управител, в момента кмет на сатовчанското село Вълкосел - Сюлейман Арунов, също според номинации ще продължи да е член на Централния съвет на ДПС и през следващия мандат. Новото лице, което влиза на квотен принцип според парламентарните избори, на които ДПС имаше двама народни представители - Алиосман Имамов и изключеният впоследствие Муса Палев, е Ахмед Башев. 

Башев е предложен от структурите в Гърменско да представлява партията на централно ниво въпреки загубата на местните избори от опонента му Минка Капитанова, която бе издигната от алтернативното на ДПС "Движение за просперитет и сигурност в община Гърмен".

Ахмед Башев е бивш кмет на община Гърмен и настоящ директор на основното училище в село Огняново. Много от местните депесари обаче изразяват недоволство, че именно той ще представлява общината на най-високото партийно ниво.

Очакванията са, че на националната конференция почетният председател на ДПС Ахмед Доган ще си направи отвод и ръководния пост ще поеме Мустафа Карадайъ, който е един от тримата съпредседатели, назначени временно след отстраняването на Лютви Местан. 

46-годишният Мустафа Карадайъ е от село Борино, Смолянско. Той е завършил УНСС. Учредител е на Академичното дружество на ДПС в София и е член на Движението за права и свободи от май 1991 г. 

Карадайь е учредител и на младежката организация на ДПС и неин председател през първите два мандата - от 1998 до 2003 г. От 1996 г. до 2002 г. е служител в централата на ДПС. От 1996 до 2001 г. е преподавател по "Информатика” в НБУ, а от 2002 до 2010 г. е зам.-изпълнителен директор на Агенцията за следприватизационен контрол. Мустафа Карадайъ е женен, с две деца.

Според устава на ДПС не е задължително имената на номинираните кандидати да се обявяват предварително, което означава, че на форума ще бъдат предложени и други имена на лидери, за да не остане кандидатурата на Карадайъ единствена. 

 

КОМЕНТАРИ

Въведете име..агент-777821:36 - 22.04.2016
дпс е най жестокия комунистически сателит, просто руски ботуш,всички помашки копелдаци който събаряха джамий, чупеха надгробните камъни и сменяха имената сега са ръководители на дпс и водят обратна политика,налагат с диктатура на мюсулманите ,,ТУРСКО-ЕТНИЧЕСКО САМОСЪЗНАНИЕ"",преследват до смърт онези който се чувстват българи,за съжаление гяурите не ги подкрепят а ги оставят в ръцете на радикалните ислямисти като арсо- манов.
Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK