Премахват 25 опасни дървета в центъра на Кюстендил

Снимки: Община Кюстендил

Подменят ги с нови през есента

Община Кюстендил проведе комплексно обследване на зелената система в централна градска част съвместно с „Ботаник Лаб ООД“, в качеството на изпълнител на услугата.

Целта на обследването е да се направи оценка на състоянието на съществуващата висока дървесна растителност по външни видими белези. Задачата е да се определи видовия състав и да се оценят дърветата по  хабитус, възраст и фитосанитарно състояние.

Изготвената експертна оценка на съществуващата дървесна растителност обхваща 65 бр. дървесни широколистни индивиди - 51 бр. липи (Tilia) и 14 бр. кестени (Aesculus), като преобладаващата възраст е между  40-90+ години, а височината на индивидите е между 8-28 м.

С оглед на безопасността на гражданите и преминаващите пешеходци, в заключение на експертите общият брой дървета, препоръчани за премахване са 17 бр. липи и 8 бр. кестени. Още на есен всички дървета ще бъдат подменени с нови, като специално липите ще бъдат заменени с нови такива, а кестените с явор.

За останалите индивидите в добро състояние е препоръчано прореждане на короната и/или основна резитба. 

Освен по външни белези, подробно изследване се направи и на 17 броя чинари с резистограф и импулсен томограф, както на дънерите, така и във височина. До дни ще бъде направена оценка на обективното им състояние.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK