Нападнатата от ръждивата борова оса гора в Югозапада се възстановява (ВИДЕО)

Снимка: Infomreja.bg

От ЮЗДП показаха регенерацията на черния бор

Цялостното състояние на гората е добро след пролетното нападение върху черните борови масиви от ръждивата борова листна оса.

Това обяви директорът на Югодападното държавно предприятие – инж. Дамян Дамянов, които показа пред журналисти възстановената 3 месеца след нападението гора в местността Зайова поляна над Благоевград.

За наше съжаление тази година имаше нападение от боровата листна оса на над 18 000 дка. Поради пандемията и други обстоятелства не можахме да направим пълното пръскане, заради което боровите култури станаха ръждиво-кафяви. За щастие обаче не са фатални, защото до 2-3 месеца листата се възстановяват, припомни инж. Дамянов.

През април доста от жителите на града сигнализираха за изсъхването, притеснени, че гората ще бъде унищожена или изсечена. Тогава от ЮЗДП увериха, че подобни действия няма да бъдат предприети.

За радост състоянието на бора е добро, а развитието на боровата оса продължава да се следи. Правят се анализи, след които започва пръскане – такова е предвидено за тази есен в "ДГС Петрич" за борова процесионка, от която има силно нападение. Състоянието на иглолистните гори е добро. Те са по-податливи на нападения, защото са засадени на нетипични места - на малка надморска височина. Причината за засаждането е с естетическа цел или за забавяне на ерозионни процеси, каза Дамянов.

Въпреки това черният бор е добре и нападнатите култури са почти изчистени и е започнато залесяване на над 4,500 дка в ЮЗДП, стана ясно от брифинга.

В момента боровата оса е в почвата. Есента ще бъде определено дали ще има пръскане спрямо жизнеността на какавидите, които се изследват.

Нападението на гори е до Кресна. Има и друг изсъхнали дървета, но това е естествен процес, а не заради осата, каза Дамянов.

Инж. Дамянов уточни, че основната идея не е ЮЗДП да провежда сечи, напротив – да защитава и развива дървесините видове, както и подобряване на дисциплината на сечите.

Инж. Вера Станишева, началник отдел „Възобновяване на горите”, даде повече информация за развитието на какавидите на черната борова оса.

През август и септември ще се вземат по 2 проби на всеки 30 дка. От тях се събират всички какавиди, които се изследват в Лесозащитна станция – София, където се определя пола и жизнеността на какавидите и дали ще оцелеят до следващата година, с което респективно се определя и дали ще има пръскане. Прогнозира се и силата на нападението. За настоящата година е очаквано силното нападение.

Какавидите се излюпват ранна пролет и осата си пробива път през мъртвата горска постилка и излиза. Колкото повече са женските, толкова по-силно е нападението, защото излюпените какавиди започват да се хранят. Какавидите трябва да се пръскат в 1-ва и втора фаза на развитие, защото в третата е вече късно, заради дебелината на хитиновата обвивка, а препаратите са биологични, а не химични.

Колкото по-голяма е обвивката, тя се пръсва и става храна на птиците.

В средата на декември ще стане ясно дали през пролетта на 2021 година ще има и в каква степен пръскане на масивите.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK