4 казана курбан раздадоха за храмовия празник на Влашката църква "Св. Петър и Павел" в с. Попови ливади

Кметският наместник на Добротино и Попови ливади, Иван Караилиев, снимки: Infomreja.bg

Десетки миряни от Гоце Делчев, околните села и региона посветиха вчерашния ден на храмовия празник на новопостроената църква "Св. Петър и Павел", позната още като Влашката черква, в гоцеделчевското село Попови ливади.

Сред приказната природа и красивия християнски храм, много вярващи се помолиха за здраве на семействата и близките си и си взеха от вкусния курбан.

Храмовият празник на Влашката черква бе гарниран и с общо веселие, за което се погрижи изпълнителят Марио Василев и групата му. Времето също бе с празнуващите и издържа без дъжд.

Страховете обаче, че поройни валежи могат да провалят празника, принудиха кметския наместник Иван Караилиев предния ден да вземе предпазни мерки и да направи специален навес за огнищата, където бе сготвен курбанът, както и да послужи за суша за миряните при евентуален дъжд.

Основен организатор на празника бе кметският наместник на с. Добротино - Иван Караилиев, който е и управник на най-новото гоцеделчевско село Попови ливади. 

Трима бяха бизнесмените дарители на четирите агнета за курбана, а техен колега хлебопроизводител от Мосомище дари вкусни хлебчета и безалкохолни напитки.

Празникът бе почетен и от специални гости и дарители. За първи път в Гоцеделчевско на курбана на Влашката църква бе въведено плащане на повече от една порция курбан с цел събиране на средства за довършителните работи, които предстоят.

На инициативата с готовност отговориха почти всички присъстващи на празника, които пуснаха в специалната за целта кутия пари за храма. Влашката църква  от външна страна е напълно готова, вътре стените са измазани и шпакловани.

Тепърва предстои да бъде изработен олтарът и да бъдат подредени иконите. Има и още строителни дейности за окончателното завършване на красивата черква в сърцето на Пирин, за което всяка стотинка е важна, коментираха от настоятелството.

Влашката църква „Свети Петър и Павел“ в село Попови ливади бе реставрирана наскоро по проект, но все още има нужда от средства за довършителни строителни работи, за да може да влезе в каноните на действащ храм.

Това бе и причината голяма част от християните от Гоцеделчевско да излязат със свое предложение без, разбира се, да се нарушава волята на дарителите за събиране на средства по време на храмовия празник. Предложението, което донякъде стана факт, бе желаещите да си вземат повече от един курбан да заплащат по 2 лева за всяка допълнителна порция.

Ремонтните дейности и реставрацията на Влашката църква, както ИНФОМРЕЖА писа, случиха благодарение на спечелен българо-гръцки проект на "Туристически фонд - Пирин" и гръцката община Като Неврокопи.

В резултат на изпълнение на дейностите по съвместния проект бяха създадени четири основни туристически атракции от двете страни на границата: интерактивен тематичен музей в село Охиро в община Като Неврокопи, Гърция, изграден върху военно съоръжение, реконструкция на хижа „Славянка“, бивша гранична застава в близост до пограничното хаджидимовско село Парил, Културно-исторически посетителски център в курортната местност Попови ливади и възстановяването на Влашката църква“ на същата местност.

Общата стойност на проекта бе 1 616 000 евро. По-голямата част от бюджета бе предназначен за гръцкия партньор, а именно 1 170 000 евро. За туристическо дружество „Момини двори“ според разпределението на средствата от проекта бяха осигурени  241 000 евро, за Неврокопска митрополия за ремонта на Влашката черква - 120 000 евро и за Фондация „Туристически фонд – Пирин“ – 84 300 лв.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK