4 години затвор за лидер на престъпна група, ощетила бюджета с 570 000 лв. невнесен ДДС

Снимка: Infomreja.bg, архив

Четири години лишаване от свобода постанови Специализираният наказателен съд за ръководителя на организирана престъпна група за данъчни престъпления, която за две години ощетила държавния бюджет с 570 000 лева невнесен ДДС.

Той е осъден и да възстанови дължимата на бюджета сума солидарно с другите двама участници в групата, след като съдът уважи изцяло внесения по делото иск на Министерството на финансите. Участниците от своя страна получиха условни наказания от по две години лишаване от свобода с четиригодишен изпитателен срок.

Съдът прие тезата на прокуратурата и представените доказателства, според които данъчните престъпления са били извършвани по позната схема.

Действащата фирма на един от участниците в групата (старозагорски бизнесмен) избягвала плащането на ДДС чрез осчетоводяване на фиктивни сделки с т.нар. кухи фирми на липсващ търговец.

Ръководителят на групата осигурявал въпросните „кухи“ фирми, фактури и други счетоводни документи за несъществуващите сделки, координирал и всички действия. Третият от групата водел счетоводството.

Присъдата на първоинстанционния съд не е окончателна и може да бъде обжалвана пред Апелативния специализиран наказателен съд.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK