България е в извънредно положение за месец, коронавирусът обедини политиците

Снимка: МС

Предложението бе направено снощи на извънредно заседание на МС

Мерките срещу коронавируса обединиха българските политици. На днешното заседание на Народното събрание, приключило преди минути, всички парламентарно представени партии подкрепиха предложението на Министерски съвет за обявяване на извънредно положение в страната, считано от днес до 13-и април.

Пред депутатите и министрите излезе началникът на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски, който обясни причината за искането на мерките:

"Да бъде мобилизиран целият медицински персонал. Той ще работи в особени условия и ще бъде поставен под карантина, тъй като ще има допир с болните. Проблемът със защитните облекла вече е решен. Проблемът с инхалаторите е реален. Производителите нямат такива на склад. Ще бъдат закупени такива от чуждия пазар, но доставките ще са през май. Практиката показва, че ние сме на прага на избухване на случаите – не се знае кога".

Според него трябва да се направи всичко възможно да се забави развитието на инфекцията, да се ограничи. Целта на мерките е да има по-бавно протичане на епидемията. Това ще намали натиска над здравната система. Мотивацията на персонала е много важен въпрос, отбеляза Мутафчийски.

"Пътуванията трябва да се ограничат. С 30% се е увеличил трафикът на летищата. Няма доказани мерки, които са ефективни, но СЗО предлага социалното дистанциране. Ние свикнахме да живеем без правила. Трудно се приемат ограниченията, затова Законът трябва да разпише правила. В тази ситуация едва ли половинчати мерки ще дадат резултат. Ситуацията се променя всеки час. Не е екзотика, че говорим посред нощ. Това ни очаква, дами и господа", каза още Венцислав Мутафчийски.

На снощното си извънредно заседание Министерският съвет внесе проект за обявяване на извънредното положение в България за срок от един месец – от 13.03. до 13.04.

"С актуализация на Бюджета трябва медиците да бъдата стимулирани и обезщетени. Вчерашният ден бе бомба на изявление на всички лидери по света. Мерките, които ние въведохме на 28-и февруари, Германия и Франция ще въведат в понеделник. Коронавирусът променя начина ни на мислене, пътувания и движения. Затварянвто на границите ще блокира наши шофьори. До края на годината ще имаме 3 милиарда дупка. Мерките водят до големи поражения. Всичко е така скачено едно с друго", заяви министър-председателят Бойко Борисов.

Той подчерта, че нито една държава не е направила повече от България.

"Ние ще дадем добър знак, че в критични ситуации можем да се обединяваме. Заедно сме побеждавали и в битки. Мерките са за недисциплинирани хора. Тези, които нарушиха забраната, доведоха до увеличение на заразените. Статистиката сочи, че 17 дни е инкубационният период. В държавите, в които няма случаи, е така, защото не се изследват. Имаме достатъчно респиратори, включително и от новите линейки. В нито една държава не са направили нищо различно. Следобед ще имаме заповед за работа от дома. Не трябва да се затварят гишетата, защото няма да можем да вдигнем икономиката. Никога Америка не е затваряла вратите за Европа, дори и по време на война", допълни Борисов.

Той призова всички за месец единство по отношение на спазването на мерките. "Без чист коридор за транспорта, ще влезем в тежка ситуация. По две седмици ще гласуваме да затворим заведения. Година затвор е за тези, които не спазват мерките", каза още премиерът.

"България е изправена пред криза. Най-важно е здравето на гражданите. Ще подкрепим всички мерки срещу разрастването на болестта. Направихме предложение извънредното предложение да бъде месец, а не безсрочно. Предложението ни бе прието. Благодарим на медиците и персонала и сме им длъжници. Обръщам се към частните болници – здравето не е печалба. Очакваме правителството да внесе актуализация на Бюджета, гласувано от парламента. Ще дойде икономическа и социална криза. Други правителства приеха отлагане на кредити, помощ за хора, които си гледат децата вкъщи, намаляване на лихви и данъци. Предложихме да се мисли за икономически и социален пакет. Не можем да си позволим още един удар. Предложих да измислим този пакет и да го подготвим и да го разположим. Ще гласуваме „За“ решението, но с очакване да се приеме добър подход за в бъдеще", заяви лидерката на БСП - Корнелия Нинова.

"Обединени патриоти подкрепя извънредното положение, то е крайно необходимо, защото е превантивна мярка за разпространението на вируса и скоростта му на действие. Ние бяхме първата политическа сила, предложила въвеждането на термокамери по границите. Уверявам, че ние ще бъдем партньор в прилагането на подобни мерки и настояваме за по-крути мерки дори, свързани със затварянето на ресторанти, училища и ВУЗ-ове. Апелирам да не се поддаваме на паника. Този вирус ще отмине като всички други", бе коментарът на Валери Симеонов.

Кръстина Таскова изрази позицията на ВОЛЯ: "И ние подкрепяме мерките. Още на 19-и февруари поставихме този въпрос. Ще гласуваме всички мерки, готови сме да работим и извънредно. Бяхме разочаровани, когато не се правеше нищо, когато заразата бе подценена. Това доведе до днешната криза. Всичко, за което предупредихме – въвеждането на строги мерки за карантина, бе пренебрегнато. Ние сме за наказания на тези, които не спазват карантината. Строгата дисциплина ще помогне за преодоляване на кризата. ВОЛЯ е доволна, че старите политици достигнаха до изводите, които ние по-рано поставихме. Вирусът няма цвят, ще работим заедно".

Подобно бе и становището на Атака, изказано от Павел Шопов: "Не се държим оптимистично, а не трябва да е така. Дотук се справяме добре в сравнение със съседите ни. Не трябва да се вглеждаме в себе си. Ако днес светът е в това състояние, са виновни идеологеми, от които светът страда от векове. Ние предупреждавахме, че нещата са по-дълбоки и забравихме, че Бог ни е казал в Библията неща, които ние не изпълнявахме, и затова човечеството е наказано и предупредено. Ние, българите, сме част от този свят. Трябва да си направим анализ как ще се справят другите държави. Къде са частните болници?! Изпитанието ни дава възможност да се замислим за това как действахме по поръчка отнякъде. За да излезем от кризата, то трябва да спазим, че единението, съгласието прави силата, за да се запази здравето на българите. Когато говорите с чуждите министри – помнете едно, не Европа е важна, а животът на българите. Българският народ се е справил при условията на 5-вековено робство, ще преодолее и този проблем".

Предложението на Министерски съвет за въвеждане на извънредно положение в страната бе прието с 201 гласа „За“ и нито един против или въздържал се.

След проведеното гласуване Борисов излезе пред депутатите и заяви: "Искам да ви кажа, че съм горд от българския парламент, че показваме, че можем да мислим преди всичко за народа си и да преодоляваме различията си. Предлагам от парламентарните групи да се излъчи експерт и да се направи щаб, които да се справи с последствията от вируса. В делова обстановка да знаем какво имаме и какво харчим и да знаме тази мазнинка как да я разпределим, обърна се Борисов към Корнелия Нинова, която предложи да се оформи социално-икономически пакет за последиците от кризата".

 

Снимка: МС

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK