Протестиращите в Благоевград: Правото ни на протест е нарушено от МВР (ВИДЕО)

Снимка: Infomreja.bg

Протестиращите са категорични, че няма да спрат да искат оставката на Борисов и Гешев

Като полицейски произвол определиха протестиращите в Благоевград поредния им разпит в Първо районно управление.

Днес сутринта в 8,30 ч. Калоян Ханджийски, Владимир Христов и Спас Митев бяха привикани в полицията за разпит относно хвърлянето на яйца по обществени сгради, облепянето със стикери емблемата на ГЕРБ-Благоевград (централен офис) и блокирането на улици в града.

Тримата мъже бяха придружени от приятелите си, които блокираха ул. „Владо Черноземски“ при ОДМВР, оковани във вериги, и движението за около час на коли бе спряно.

След около два часа разпит, Ханджийски, Митев и Христов излязоха с усмивка на лице от сградата на полицията. Те показаха пред медиите съставените им предупредителни актове – разпореждане за стриктно спазване на закона за протестите и манифестациите. В постановлението на МВР се гласи, че протестиращите не бива да блокират улици, входове на държавни учреждения.

Христов и Митев обявиха, че са предупредени да спазват закона, но „ние всеки път това правим“, заявиха мъжете.

Те обявиха, че не са подписали предупредителните актове, защото полицейският произвол се състои в това, че се съставят недостоверни факти, не се съобразяват с хвърлянето на яйца и домати, което е право на протестиращите.

Мъжете бяха възмутени, че се хаби ресурс на МВР за подобни разпити, но не се взимат под внимание важните събития като изчезването на Янек Миланов например.

Когато се борим за права и искания, ние прибягваме към гражданско неподчинение, а когато има неподчинение, се създават неудобства за гражданите, които могат да се прескочат с краткотрайни стачки, затваряне на улица, на сгради, с викове, но това не е незаконно, както яйцата, заяви Христов.

Според него МВР присвоява факти и събития на протестиращите, които реално не са извършени от тях.

Мисля, че се оказва полицейски натиск, а ние не сме нарушили закона, призовавам МВР да спре да се занимава с неща, които са маловажни за обществото, каза Сашо Тодоров.

Калоян Ханджийски заяви, че е възможно протестиращите да бъдат и осъдени.

Правото ни на протест е нарушено в страната от Третия свят – каквато е България. Възмущаваме се на Украйна и Беларус, но ние сме зад тях. Полицаите искат да им обещаем, че ще стоим мирно вкъщи и че няма да протестираме. Вижте как бързо се реагира за две яйца, а за изчезването на Янек няма и дума, допълни Ханджийски.

Как да изразим политическото си становище – ние хвърляме яйца по политическа партия, каза Ханджийски, който определи цялата ситуация като безумна.

Протестиращите са категорични, че няма да спрат да искат оставката на Борисов и Гешев.

Продължаваме да протестираме, докато не падне Бойко Борисов, няма да ни уплашат с тези полицейски мерки, призовавам и Европа да се самосезира, защото правата ни са нарушени, законът е нарушен от полицията, а не от нас, каза Тодоров.

Ханджийски обясни, че има „търсен ефект“ от страна на полицаите със стресиране на близки на протестиращите. На тримата мъже им им били връчени призовки за явяване в полицията на адрес по лична карта, но не в тяхно присъствие, а в работно време или след 20 ч. Техните родители обаче приели призовките, уплашени защо полицаи стоят пред вратата.

Протестиращите казаха още, че винаги, когато отиват на протестите в София, са спирани няколко пъти от патрули на КАТ за рутинни проверки.

„Ясно е, че сме следени, че сме проверявани, от ГЕРБ имат указания протестът да бъде потушен и се започва полицейщина, тормоз на близки, това не са указания към нас, а към всички“, каза Владимир Христов.

„Това е България!“, обобщиха протестиращите.

Още от събитията пред ОДМВР вижте във видеото.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK