Земетресение с магнитуд 7,4 разлюля Южно Мексико и предизвика цунами

Снимка: news.bg

Няма пострадали наши сънародници при земетресението

Земетресението с магнитуд 7,4, което разлюля Южно Мексико е предизвикало вълна цунами в Тихия океан, съобщава „Ройтерс“, цитиран от бТВ.

Сигнал за вълната е бил подаден след труса от ръководителят на националният център за цунами Мигел Анхел Рейес Мартинес, пише РИА Новости. Според американски сеизмолози прииждащата вълна е можела да достигне до 3 метра височина. По-късно прогнозната височина на вълната бе намалена на 1 метър. Властите призовават всички в региона да се отдалечат от брега на океана. 

"Това са малки вълни, в района на Акапулко – малко по-високи от метър, в Оахака – над 50 сантиметра и още по-малки край Чиапас. Те не са разрушителни, но по отношение на амплитудата определено беше малко цунами", заявил Мартинес по телефона пред РИА Новости.

Мексиканският сеизмологичен център съобщава, че вълната е засегнала крайбрежието на щата Оаксака в района на Акапулко.

Малко по-рано този вторник, сутринта местно време, мощно земетресение бе усетено в южната част на Мексико. Поредицата от трусове с различен интензитет е била усетена и в столицата на страната. Епицентърът е бил в морето, на 23 километра югоизточно от град Крусесита в южния щат Оахака на Тихоокеанското крайбрежие на Мексико.

Според различни източници магнитудът на земетресението варира от 7,1 до 7,7. Много уплашени жители на засегнатите райони са излезли на улиците въпреки мерките срещу пандемията от коронавирус.

Губернаторът на щата Оаксака Алехандро Мурат съобщава за поне един загинал и големи щети.

От МнВР - България, съобщиха, че няма пострадали български граждани при земетресението. Българското посолство в Мексико е установило контакт с наши сънародници, живеещи в столицата на щата Охака, в близост до района на епицентъра на труса, който е на 23 км южно от град Крусесита. Те са споделили, че са добре, трусовете са били продължителни, но няма големи разрушения.

Земетресението е усетено и в столицата град Мексико, където на места е прекъснато електричеството. Местните власти извършват огледи чрез дронове, като засега няма данни за сериозни щети и пострадали.

Посолството ни в Мексико отвори 24-часови дежурни телефони за връзка с българските граждани: 0052 55 5596 3283, 0052 55 5596 3295, 0052 55 7907 1517 и 0052 55 7455 5199.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK