Наводнения, торнадо и земетресения в Гърция и България (ОБЗОР)

Снимка: news.bg

Воден смерч се образува на българското Черноморие, съобщи бТВ, цитиран от news.bg. Явлението е наблюдавано в района на Несебър и Равда.

Водните смерчове се характеризират със спираловиден фуниевиден стълб, свързващ голям купесто-дъждовен облак с водна повърхност.

Такива спираловидни стълбове често се образуват в областите, близки до екватора и са по-редки в умерените ширини.

У нас се появява сравнително рядко.

Силните валежи в Южна България причиниха редица локални наводнения. Особено тежка е ситуацията край Пловдив, в село Белозем, което и в предишни години страдаше от пороите.

Водното бедствие сполетя селото днес по обед. В продължение на час там се изля пороен дъжд, придружен с гръмотевици.

Прекъснато за 30 минути е било електрозахранването. Улиците са се превърнали в пълноводни реки. Наводнени са 5 къщи. Водите са влезли в приземните етажи на домовете на хората, както и гаражите и дворовете им.Ситуацията в момента се успокоява.

Най-големи количества дъжд са паднали в Златоград - 55 литра на квадратен метър. Следват Сливен с 53 л/квм и Джебел с 45 л/кв.м.

Отменени полети и изнервени туристи на Летище Бургас. Лошото време в региона попречи на нормалната дейност на аеропорта. Руски туристите са прекарали цялата нощ на летището и едва в 06:00 ч. сутринта са били настанени в различни хотели. Самолетът на „България Ер" е трябвало да излети в 19:46 за Санкт Петербург. 

Гръцките власти евакуираха днес десетки жители на наводнени къщи в западната част на страната, няколко дни след като мощна буря отне живота на седем души в сСверна Гърция, предаде БТА, цитирани от НОВА ТВ.

Подобни метеорологични явления са рядкост за Гърция, където летните месеци обичайно са горещи и сухи. Наводненията след поредната буря нанесоха щети на пътища в градовете Нафпактос и Патра, и затвориха главен път за няколко часа. Не се съобщава обаче за пострадали или изчезнали хора.

Много къщи и магазини в Нафпактос са наводнени, има нанесени щети на жилища, магазини и автомобили, съобщи служител на противопожарната служба пред агенция Ройтерс. Седем души, сред които шестима туристи, загинаха, а над 100 бяха ранени в сряда вечерта, когато в северна Гърция вилня мощна буря, припомня Ройтерс.

Земетресение с магнитуд 4,6 по Рихтер регистрирано в северната част на Гърция, информира гръцкият сеизмологичен институт,  предава БГНЕС и Нова ТВ.

Епицентърът е бил на 14 км южно от Кожани, а трусът е усетен в Македония, Сърбия, Албания, Черна гора,  части от България, Косово, Босна и Херцеговина, Италия и Хърватия.

Засега няма информация за пострадали лица и причинени материални щети.

По данни на Европейския сеизмологичен център трусът е регистриран в 13,50 часа и е със сила 5,1 по Рихтер.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK