Проверки по сигнали ще извършват инспектори на разположение на 21. март

Снимка: Infomreja.bg

Инспектори на разположение от Инспекцията по труда – Кюстендил, ще бъдат определени да извършват проверки по сигнали на работещи на 21. март.

Това съобщи на нарочна пресконференция инж. Валентин Златински – директор на институцията.

„Работещите не трябва да полагат труд ако са на подневно отчитане на работното време или ненормиран работен ден. Ако се налага да се работи, например да има дежурни екипи, този труд трябва да бъде оформен със заповед на работодателя и да бъде заплатен със 75% увеличение, както през почивен ден“, каза инж. Златински.  

По думите му ако е въведено сумирано изчисляване на работното време, както се практикува в повечето цехове в община Кюстендил, когато графиците за работа са направени предварително, не би следвало в края на периода на отчитане да има положен извънреден труд.

„На тези работници няма как да се плати извънредно, ако това не е извънреден труд в края на периода”, уточни още директорът на Инспекция по труда - Кюстендил, инж. Валентин Златински.

Ако се установят нарушения от страна на работодателите, санкциите, които следва да бъдат наложени са от 1 500 до 15 000 лв.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK