6606 са извършените проверки на територията на РДГ – Кюстендил от началото на годината

Снимка: Infomreja.bg

От началото на 2017 година на територията на РДГ – Кюстендил са извършени общо 6606 проверки. Образувани са 189 административно наказателни преписки. До момента са издадени 126 броя наказателни постановления, изпратените в районна прокуратура са 4 броя. Начислените глоби са в размер на 25 770 лева, имуществени санкции възлизат на 350 лева, обезщетенията на 6933.18 лева. Това съобщи пред медии директорът на Регионална дирекция по горите – Кюстендил инж. Здравчо Тодоров.

Въвеждането на електронен превозен билет е част от цялостната информационна система на Изпълнителна агенция по горите за контрол в горските територии. От края на миналата година започна поетапно въвеждане на система за издаване на превозни билети отвременен склад в горските територии. Внедряването на системата стартира с горските територии държавна собственост.

Това позволи да бъдат отстранени повечето допуснати пропуски в програмата. Служителите на стопанствата бяха обучени за работа със системата. От 1 юли 2016 г. системата стана задължителна за всички горски територии, независимо от собствеността – частни, общински и държавни и се прекрати издаването на хартиени превозни билети. Електронният превозен билет дава възможност на всеки гражданин в държавата да провери всяко превозно средство, което транспортира дървесина.

Тази проверка може да бъде извършена чрез интернет страницата на ИАГ. Достъп до системата имат и МВР, НАП, Агенция "Митници", "Главна инспекция по труда", Държавна агенция по метрология и технически надзор", Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". Идеята е така институциите да имат взаимен достъп до информацията, с която разполагат, а целта – по-качествен контрол.

Информационната система на ИАГ беше допълнена с нов модул за водене на електронен дневник от 1 януари 2017 г. и електронен превозен билет за обектите, в които постъпва, преработва се и се експедира дървесина.

Целта е да се даде възможност за обвързване на системите за издаване на позволителни за сеч, превозни билети от временен склад, електронния дневник  и превозните билети от обектите за преработка на дървесина.  В момента се провеждат обучения за работа със системата. Системата е внедрена в 210 обекта за продажба и преработка на дървесина.

Всичко това заедно със задължението превозните средства да бъдат оборудвани с GPS устройства и системите за видеонаблюдение в обектите за преработка на дървесина цели да се достигне много по-високо ниво на контрол в горите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK