Зрелостниците писаха по Елин Пелин на матурата по БЕЛ

Снимка: Infomreja.bg

Близо 49 000 дванадесетокласници се явяват днес на матура

Близо 49 000 дванадесетокласници се явяват на матура по български език и литература. Те влязоха за първи път в училище от месеци, след като им се наложи да завършат дистанционно заради коронавируса. Зрелостниците писаха есе или интерпретативно съчинение по разказа „Чорба от греховете на отец Никодим” на Елин Пелин на последни 41-ви въпрос от матурата по български език и литература.

Изпитът започна точно в 9 часа. Всички зали бяха дезинфекцирани, а на входовете се мереше температурата на зрелостниците. Маските не бяха задължителни за носене по време на самия изпит, а само при контакт с квесторите.

Подготовката за изпита е отнела цяла седмица. Помещенията са дезинфекцирани няколко пъти, набавени са и шлемове за квесторите. Чиновете в в класните стаи са подредени на метър и половина дистанция, а във всяка зала има максимум по 10 деца. Училищата с над 100 ученици, явяващи се на матура трябваше да осигурят и поне два входа за достъп.

Малко след 6 часа тази сутрин беше изтеглен и вариантът на матурата. Той е номер 18 от 11 718 750 възможни варианти заедно с темата.

Матурата се проведе в над 5 000 класни стаи, в които има и видеонаблюдение. Близо 30 000 квестори се грижеха за нормалното преминаване на изпита./ nova.bg

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK