Във висшите училища ще бъдат създадени дигитални учебни програми

Снимка: Infomreja.bg

Ще се въведат съвременни, гъвкави и ефективни форми на обучение

Във висшите училища ще бъдат създадени дигитални учебни програми и нови интерактивни дигитални ресурси. Ще се разработи устойчив механизъм за осъвременяване на съществуващите и създаване на нови учебни планове и програми. Ще се въведат съвременни, гъвкави и ефективни форми на обучение. Това се предвижда в Оперативния план към Стратегията за развитието на висшето образование в Република България за периода 2021 – 2030 година, който беше одобрен от кабинета днес. 

С друга мярка се освобождават от такси докторантите, които се обучават в приоритетни за държавата професионални направления. Същото облекчение е заложено и за докторантите, назначени по научни проекти с публично финансиране. 

Сред целите на плана са още интернационализация на висшето образование и включване в международни образователни и научни мрежи. Ще се активизира научната дейност във висшите училища и ще се изгражда ефективна връзка образование – наука – бизнес. Заложени са стимули за млади преподаватели, за привличане на преподаватели от чужбина, както и за изготвяне и издаване на учебници, учебни помагала и монографични трудове на чужди езици.

Предвидено е повишаване на ролята на висшите училища като активен фактор за регионално развитие, подобряване на управлението на университетите и на системата за оценяване и акредитация. 

Планирани са повече инвестиции за подобряване на качеството на обучението, както и оптимизация на структурата и ефективността на висшето образование. 

Освен средства от държавния бюджет и от бюджетите на висшите училища се предвижда осигуряване на финансиране чрез европейските фондове, както и чрез програмите на Европейския съюз „Еразъм+“ и „Хоризонт Европа“. Средства са предвидени и в Плана за възстановяване и устойчивост.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK