37 пожара от началото на 2018 на територията на ЮЗДП

Снимка: Infomreja.bg

Локализиран е пожарът, избухнал снощи над благоевградското село Дренково, съобщи директорът на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов.

По цялата периферия е създадена полоса, която се облива с вода. Огънят, който е тръгнал от запалени сухи треви в близост до къщите, бързо се разраства и обхваща близката борова гора. Към 400 декара иглолистни култури са засегнати от стихията, от които върхово са унищожени около 100 декара. 

Над сто горски служители на ЮЗДП със шест високопроходими специализирани автомобила, както и четири пожарни коли и огнеборци на РД „ПБЗН” Благоевград участват в гасенето. През целия ден дежурните екипи остават на мястото на инцидента, за да следят ситуацията.

Общо 37 пожара са възникнали от началото на годината на територията на ЮЗДП. Засегнати са над 1000 декара горски територии, основната част от които са иглолистни култури. Човешката небрежност продължава да е основен фактор за възникване на горските пожари. Опасността от нови запалвания остава изключително висока заради сухото време и високите треви.

Затова ЮЗДП призовава гражданите за повишено внимание при боравене с огън и напомня, че е забранено паленето на стърнища и растителни остатъци в земеделски земи на по-малко от 100 метра от границите с горските територии. При констатиране на нарушения се налага глоба до 500 лв., а предвидената имуществена санкция е до 1000 лв. Законът за горите предвижда същото наказание и за нарушителите, които палят огън в горски територии извън определените зони от държавните горски и ловни стопанства.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK